Korrespondent: Nu skal May i gang med unikt salgsarbejde derhjemme

EU har godkendt skilsmisseaftalen. Nu er det de britiske parlamentarikeres tur, og de er ikke begejstrede.

Den britiske premierminister Theresa May får svært ved at få EU-aftalerne igennem det britiske parlament. (Foto: Emmanuel Dunand © Scanpix)

I formiddags stod det klart, at EU-landene har godkendt brexit-skilsmisseaftalen med Storbritannien og den politiske erklæring mellem parterne om det fremtidige forhold.

Men dermed er det sidste ikke sagt om brexit. For de britiske parlamentarikere skal også godkende dokumenterne, som sandsynligvis sættes til afstemning først i december.

Og som det ser ud lige nu, er der ikke store chancer for, at de britiske parlamentarikere klapper dem igennem, siger DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen.

- Det bliver meget vanskeligt. Som det ser ud lige nu, kan det ikke lade sig gøre. Der er for mange i hendes eget konservative parti, der ikke vil stemme for den, siger korrespondenten.

- Hendes nordirske støtteparti har også i dag gentaget, at de ikke kommer til at stemme for den. Så hun skal virkelig gå ind og lave et salgsarbejde, som er helt unikt, hvis det skal lykkes for hende, siger han.

Flere muligheder ved et britisk nej

For lidt siden sagde Theresa May på et pressemøde, at aftalen med EU er den bedste Storbritannien kan få. Og i et åbent brev til briterne, som blev offentliggjort i dag, lovede hun briterne en lysere fremtid, hvis den godkendes.

Hvis altså skilsmisseaftalen og rammerne for samarbejdet efter bliver godkendt af det britiske parlament.

- Hun vil forsøge at lægge et pres på politikerne, som har meget store reservationer over for den her aftale. Hun vil skabe en fornemmelse af, at befolkningen vil det her, og at den frygter at falde ud af samarbejdet uden nogen form for aftale, siger Kim Bildsøe Lassen.

Bliver det et nej i det britiske parlament, er det svært at sige, hvad der vil ske.

- Muligvis vil man prøve at gå tilbage til EU og se, om man alligevel kan ændre lidt i formuleringerne, som gør det lidt blødere. Der er også nogle, som spekulerer i, at May bliver nødt til at forlade premierministerposten og overlade det til en anden for at drive det videre.

- Og endelig er der - og det er der ikke så stor sandsynlighed for - nogle, som advokerer for at få en ny folkeafstemning, siger DR's korrespondent i Storbritannien.