May i hårdt angreb på Blair: 'Fornærmer folket med forslag om folkeafstemning'

Diskussionen om en ny brexit-folkeafstemning ved at tage til i Storbritannien.

Tony Blair under sin tale fredag, som gjorde ham voldsomt upopulær hos premierminister Theresa May. (Foto: Andy rain © Scanpix)

Den britiske premierminister Theresa May er tørnet sammen med landets tidligere Labour-regeringsleder, Tony Blair, over brexit.

De tos uoverensstemmelser begyndte, da Tony Blair i en tale fredag anbefalede at lade parlamentet forholde sig til forskellige brexit-scenarier, og hvis politikerne ikke kan blive enige, at holde en ny folkeafstemning om EU-exiten.

Udtalelsen kom efter at Theresa May for nylig udsatte en afstemning om den brexit-aftale hendes folk har opnået med EU, fordi hun stod til at tabe den.

Ifølge Tony Blair har det britiske folk fortjent at blive spurgt igen, ikke mindst fordi det nu står klart, hvad der er på spil. Han opfordrede EU's øvrige ledere til at forberede sig på at en folkeafstemning kunne være på vej.

- I sidste ende kunne dette også give mening for premierministeren, som fuldt legitimt ville kunne sige: "Jeg gjorde mit bedste, min aftale blev afvist af parlamentet, og I, folket, må vise retningen, når parlamentet ikke kan", sagde han ifølge CNN.

En fornærmelse

Men det faldt ikke i god jord hos Theresa May, som den seneste uge har været inde i en intens kamp, ikke mindst om formandsskabet i sit eget parti, hvor kritiske medlemmer præsenterede et mistillidsdagsorden.

Hun for hårdt frem mod den tidligere toppolitiker, som med udtalelserne forbrød sig mod hvad der ifølge The Guardian har været en uudtalt enighed blandt eks-premierministre om at blandt sig uden om.

- Når Tony Blair henvender sig til Bruxelles (hvor EU's hovedsæde ligger, red.) og søger at underminere vores forhandlinger ved at advokere for en ny afstemning, er det en fornærmelse mod den tillidspost, han engang bestred og det folk han engang tjente, sagde hun lørdag, ifølge BBC.

Theresa May var selv blandt de, som var imod brexit, men har ofte og igen slået fast, at der ingen ny afstemning bliver.

- Vi kan ikke, som han ønsker, frasige os ansvaret for denne beslutning. Parlamentet har et ansvar for at levere det, som det britiske folk har stemt for, sagde hun.

Bookmaker: 50 procent chance for afstemnning

Trods Theresa Mays klare holdning, tager debatten om en ny folkeafstemning dog fart i Storbritannien.

Torsdag mødtes ti parlamentsmedlemmer fra Labour med Mays højrehånd, David Lidington, for at diskutere endnu en folkeafstemning.

Efterfølgende har blandt andet The Sunday Times hævdet at han på mødet forsøgte at vejre stemningen for en ny folkeafstemning. Det har folk tæt på ham senere afvist.

Også Mays stabschef Gavin Barwell skal have luftet muligheden for en ny folkeafstemning over for regeringsmedlemmer, skriver Politico. Rygterne er dog ubekræftede og Barwell afviser dem selv på Twitter.

I sin tale fredag vurderede Tony Blair selv, at der var 50 procent chance for en ny folkeafstemning.

Dermed lægger han sig på linje med det store britiske bookmakerfirma William Hill, som ifølge Washington Post nu vurderer, at der er lige stor chance for en ny afstemning som det modsatte.

Blair: Jeg forstår Mays byrde

Efter angrebet fra Theresa May svarede Tony Blair i dag, at hans opfordring hverken var uansvarlig eller fornærmende.

- Jeg forstår personligt den tunge byrde det er for premierministeren at gøre sit job. Jeg mangler ikke respekt over for hende. Jeg forstår hendes frustration, lød det i en udtalelse.

- Men dybest set mener jeg, at den retning hun har valgt ikke vil virke og at den bestemt ikke er i nationens interesse. Det er derfor, jeg siger min mening og derfor jeg vil fortsætte med det, siger Tony Blair ifølge The Guardian.

Storbritannien udtræder af EU 29. marts næste år. Trækkes udmeldelsen ikke tilbage, eller oprinder datoen uden en aftale med unionen, må Storbritannien aktivere sin nødplan for en såkaldt "no deal" exit.

Sidstnævnte udkomme kan få store negative konsekvenser for briterne.

Facebook
Twitter