May til EU: Ingen aftale er bedre end dårlig aftale

EU-lederne blev i går enige om deres Brexit-strategi og varsler hårde forhandlinger med Storbritannien.

Theresa May er klar til at forhandle med EU om en udmeldelsesaftale (arkivfoto). (Foto: Russell Cheyne © Scanpix)

Den britiske premierminister gentog i dag sit budskab til EU forud for forhandlingerne om Storbritanniens udmeldelse:

- Ingen aftale er bedre end en dårlig aftale, sagde Theresa May på et pressemøde ifølge Reuters.

- Der vil være tidspunkter, hvor disse forhandlinger kommer til at være hårde, sagde hun.

Meldingen kommer efter, at de 27 lande, som bliver i EU, i går på et topmøde enstemmigt vedtog en strategi for Brexit-forhandlingerne, der nu officielt kan gå i gang.

Kan parterne ikke blive enige om vilkårene for udmeldelsen og det efterfølgende samarbejde, kan Storbritannien forlade EU uden en fast aftale for, hvad der sker.

På topmødet fastslog EU-landene, at boet efter over 40 års britisk EU-medlemskab skal gøres op, før de vil begynde at tale om fremtidens forhold, herunder en frihandelsaftale.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, advarede desuden Storbritannien mod at undervurdere vanskelighederne ved de kommende forhandlinger.

- Jeg har nogle gange det indtryk, at vores britiske venner - ikke dem alle - undervurderer de tekniske vanskeligheder, vi står overfor, sagde Jean-Claude Juncker.

Skilsmissekravene fra EU til Storbritannien omfatter blandt andet; at briterne fortsat skal betale til EU-kassen, at EU-borgere i Storbritannien fortsat skal have adgang til britiske velfærdsydelser og at landet stadig følger unionens regler og er underlagt EU-Domstolen, hvis briterne fortsat vil have adgang til at sælge deres varer på EU's indre marked.

Storbritannien stemte sig sidste sommer ud af EU. I slutningen af marts afleverede landet de officielle skilsmissepapirer i Bruxelles. Parterne har nu to år til at finde en løsning på briternes farvel til unionen.

I april udskrev Theresa May valg. Det skal afholdes i juni. Her håber hun blandt andet at få styrket sit mandat under EU-forhandlingerne ved at vinde flere pladser i det britiske parlament.

/DR Nyheder /