Mays nordirske støtteparti slår hånden af Brexit-aftale

Bliver skilsmisseaftalen vedtaget, vil DUP genoverveje, om det fortsat skal sikre Mays flertal.

DUP's formand Arlene Foster støtter ikke Brexitskilsmisseaftale. (Foto: PAUL FAITH © Scanpix)

Adskillige af det nordirske Democratic Unionist Partys (DUP) 10 medlemmer af det britiske underhus har sagt det direkte.

Og formanden Arlene Foster har da også selv antydet det, siden Storbritanniens Brexit-skilsmisseaftale blev lagt frem for lidt over en uge siden.

Men nu siger hun det lige ud. Partiet bakker ikke op om aftalen, som premierminister Theresa May har fået på plads med EU.

Det er den del, som handler om det såkaldte "backstop", den er gal med - den gensidige garanti om, at der, uanset hvad der sker, ikke vil komme en såkaldt "hård grænse" mellem EU-landet Irland og Nordirland.

Her kommer den eneste landgrænse mellem EU og Storbritannien efter Brexit til at ligge.

- Som den (aftalen red.) står lige nu, kan vi ikke støtte den. Vi mener, at der er en bedre vej, en tredje vej, og vi opfordrer premierministeren til at bruge tiden på at få en bedre aftale i stedet for at spilde den, siger Arlene Foster til den nordirske tv-kanal UTV.

Overvejer at trække støtte

Et af de helt store spørgsmål har været, hvordan man undgår at indføre toldkontrol mellem Irland og Nordirland, når briterne udtræder af det indre marked og toldunionen.

DUP, som er såkaldte unionister som støtter Nordirlands union med Storbritannien, frygter, at det vil ske ved i stedet at give Nordirland særstatus i forholdet med EU. Et slags halvvejs britisk, halvvejs EU-område.

Det risikerer at bryde kongeriget op, frygter partiet.

De bekymringer får nu DUP's leder til at true med at trække tæppet væk under Mays regering, hvis hun formår at presse Brexit-skilsmisseaftalen igennem parlamentet.

DUP's rolle som støtteparti handlede om at sikre stabilitet til at få en ordentlig Brexit-aftale, siger Arlene Foster.

- Hvis der ikke leveres på Brexit, er det klart, at vi må kigge på vores støtteerklæringen igen. Men vi er der ikke endnu, og vi vil ikke springe ud i det, før vi har set, hvad der sker i parlamentet, siger hun til BBCs Ulster-lokalafdeling.

Topmøde om skilsmisse og tiden efter

DUPs melding kommer samme dag som Theresa May rejser til Bruxelles for at deltage i et topmøde om Brexit-skilsmisseaftalen.

I dag skal hun mødes med EU-kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og EU-præsident, Donald Tusk.

I morgen mødes hun med de øvrige EU-landes ledere, som skal godkende to dokumenter: Aftalen om hvordan skilsmissen skal foregå samt et udkast til en politisk erklæring om rammerne for det fremtidige forhold mellem Storbritannien og EU.

Sidstnævnte handler eksempelvis om handel og sikkerhedssamarbejde.

Topmødet er fra start udfordret af, at Spanien er utilfreds med dokumentet om fremtidige rammer, når det gælder Gibraltar, en britisk enklave i Sydspanien.

Principielt kræver vedtagelsen af dokumentet dog kun flertal, ikke enstemmighed.

På et ukendt tidspunkt skal også de britiske parlamentarikere stemme om dokumenterne. BBC skriver, at en afstemning forventes i næste måned.