Med 51 dage til brexit bliver parlamentet suspenderet: 'Skam dig'

Nattens debat i Underhuset var præget af mundhuggeri og højlydte tilråb.

Det gik ikke stille for sig, da medlemmerne af det britiske Underhus forlod parlamentsbygningen sent i nat:

- Skam dig, lød beskeden til premierminister Boris Johnson.

Medlemmerne af parlamentet er blevet suspenderet i fem uger af Johnson, der har udbedt sig tid til at skrive et nyt regeringsprogram. Det er der i og for sig ikke noget kuriøst ved. Det har andre premierministre også gjort. Men timingen lader meget tilbage at ønske, forstår man på oppositionen og nogle medlemmer af Johnsons eget, konservative parti.

Slut med 'order'

Tingene spidser til for briterne. Den nuværende deadline for udtrædelse er sat til 31. oktober. Men en lov, som den britiske monark endeligt underskrev i går, har bestemt, at Boris Johnson skal søge EU om udsættelse allerede den 19. oktober, hvis ikke han inden da præsenterer parlamentet for en gangbar aftale.

Derfor var mange parlamentsmedlemmer da også særdeles utilfredse med at blive suspenderet netop nu. Også formanden for Underhuset eller 'speaker of the house' John Bercow fandt timingen særdeles uhensigtsmæssig.

En tårevældet John Bercow takker, mens han bliver tilhjuplet af medlemmerne af parlamentet. (Foto: JESSICA TAYLOR © Scanpix)

Han oplyste i går, at han senest 31. oktober træder tilbage.

Han var notorisk kendt for sin høje stemmeføring, og for hvordan han altid kunne dæmpe gemytterne i Underhuset ved at bræge "order".

Brexit-kalenderen

  • Her er en række af de datoer, du bør være opmærksom på i relation til brexit:

  • • 11. september: Boris Johnson skal stille foran Underhusets Liaison-komité, der består af samtlige udvalgsformænd. Her skal han svare på spørgsmål om brexit, socialpolitik og klimaændringer.

  • 14. september – 2. oktober: Partierne holder deres årlige kongresser.

  • 14. oktober: Den nye parlamentsperiode skydes i gang med en tale fra dronningen.

  • 17 og 18. oktober: EU-topmøde i Det Europæiske Råd.

  • 19. oktober: Hvis der ikke er vedtaget en aftale om udtrædelse inden denne dato, er Johnson lovmæssigt forpligtet til at bede EU om at udsætte datoen for udtrædelse.

  • 31. oktober: Storbritannien forlader EU, hvis der er indgået en aftale.