'Order!': Manden, der har forsøgt at skabe orden i det britiske kaos, siger stop

Formanden for det britiske Underhus, John Bercow, meddelte i dag, at han stopper den 31. oktober.

Det var en rørt John Bercow, der meddelte, at han snart takker af. (Foto: - © Scanpix)

Den karismatiske formand for det britiske parlaments Underhus, John Bercow, kom i dag med en overraskende udmelding.

Midt i en turbulent tid, hvor den ene brexit-krise har taget den næste, tog John Bercow ordet og kom med en personlig meddelelse. Han fortalte forsamlingen, at han efter 10 år stopper i rollen som ’speaker of the house’ den 31. oktober.

Han fortalte, at han ved valget i 2017 havde lovet sin kone og børn, at dette ville blive hans sidste valg til posten. Han var da også meget berørt, da han takkede familien under den korte tale.

Han sagde, at de 22 år som medlem af parlamentet og 10 år som formand har været den største ære og ønskede sin efterfølger held og lykke med at forsvare medlemmernes rettigheder og parlamentet som institution.

John Bercow modtog masser af applaus, da han rundede sin tale af.

Labours leder Jeremy Corbyn rejste sig efterfølgende og takkede John Bercow for hans arbejde. Han roste Bercow for bl.a. at have gjort formandsrollen mere magtfuld.

Bercow har haft en central rolle i brexitprocessen. Han har blandt andet besluttet, hvilke ændringsforslag som skulle til afstemning under tidligere maratonsamlinger om brexit i parlamentet.

Bercow er bedst kendt som leder af debatterne i parlamentet, hvor han tit og ofte må dæmpe gemytterne med ordene "Order! Order!".

Oprindeligt konservativ

Han var oprindelig konservativ, men da han fik den ærefulde post som parlamentsformand, blev han i princippet politisk neutral. Der er dog en del konservative, som har beskyldt ham for at være imod brexit.

I det store oppositionsparti Labour har den 56-årige Bercow haft bred støtte.

Han kritiseres for at støtte en debatkultur, hvor det tillades at tale meget hårdt og drive hetz mod politiske modstandere.

Bercow har forsøgt at modernisere parlamentet ved ikke at bruge den traditionelle kåbe, som tildeles parlamentsformanden. Han har samtidig gjort det lettere at være kvindeligt parlamentsmedlem med spædbørn.

Kritikere kalder ham opblæst og arrogant - og ovenud glad for at høre sin egen stemme.

Mød John Bercow i videoen herunder.