OVERBLIK Her er toppolitikernes reaktioner på Brexit

Europas og verdens toppolitikere er generelt ærgerlige over, at et flertal af briterne ønsker at forlade EU.

EU's præsident Donald Tusk ønsker, at de resterende lande i EU bevarer samarbejdet. (Foto: JOHN THYS © Scanpix)

Flere toppolitikere fra hele verden har i løbet af dagen kommenteret på, at Storbritannien vender ryggen til EU.

De fleste er fortvivlede over udfaldet. Få et overblik over reaktionerne nedenfor:

EU's præsident Donald Tusk

EU's præsident Donald Tusk. (Foto: JOHN THYS © Scanpix)

- Jeg vil foreslå lederne, at vi reflekterer over fremtiden for vores union. De resterende 27 lande er fast besluttet på at bevare samarbejdet på trods af et farvel til Storbritannien. Det er sandt, at de sidste år har været nogle af de hårdeste i unionens historie. Men jeg husker altid på, hvad min far plejede at fortælle mig: Hvad der ikke slår dig ihjel, gør dig stærkere.

Tysklands kansler Angela Merkel

Tysklands Kansler Angela Merkel. (Foto: HANNIBAL HANSCHKE © Scanpix)

- Der er ingen vej uden om det. Det her er et nederlag for EU. Hvad der sker de næste dage, måneder og år vil afhænge af, hvad vi - de resterende 27 EU-nationer - er villige til at gøre. Målet er at få et tæt forhold til Storbritannien i fremtiden.

Frankrigs præsident Francois Hollande

Frankrigs præsident Francois Hollande. (Foto: Alain Jocard © Scanpix)

- Briternes valg sætter Europa på en alvorlig prøve. EU kan ikke fortsætte som før, men man må nu koncentrere sig om det væsentligste. Befolkningen forventer, at EU endnu engang bekræfter sine værdier om frihed, tolerance og fred.

Skotlands førsteminister Nicola Sturgeon

Skotlands førsteminister Nicola Sturgeon. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)

- Jeg vil tage alle de nødvendige midler i brug for, at Skotland kan blive. Jeg mener, at den beslutning, der i går blev taget over hele Storbritannien, er en stor fejl. En afstemning er allerede på bordet.

USA's præsident Barack Obama

USA's præsident Barack Obama. (Foto: Carlos Barria © Scanpix)

- USA respekterer den britiske beslutning om at træde ud af EU. Både Storbritannien og EU vil fortsat være USA's uundværlige partnere.

Ruslands præsident Vladimir Putin

Ruslands præsident Vladimir Putin. (Foto: MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K © Scanpix)

- Brexit vil have både positive og negative konsekvenser for Rusland og verden, men situationen vil udjævne sig i nær fremtid. Rusland vil justere sin økonomiske politik, hvis det bliver nødvendigt. Vi er klar til en dialog med EU om de økonomiske sanktioner, men nøglen til at komme fri af sanktionerne er hos lederne i Ukraine, som skal implementere forpligtigelserne fra Minsk-fredsaftalen

Formand for det nordirske separatistparti Sinn Féin

Det nordirske separatistparti Sinn Féin. (Foto: Clodagh Kilcoyne © Scanpix)

- Nattens resultat kommer til at ændre det politiske landskab her i den nordlige del af Irland dramatisk, og vi vil intensivere vores kamp for at få en afstemning om vores grænser, siger Declan Kearney.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen. (Foto: © Uffe Weng © Scanpix)

- Det kræver en ekstraordinær indsats at genvinde borgernes tillid og opbakning til det europæiske samarbejde. EU skal fokusere på de store problemer, som optager Europas befolkninger, men holde sig fra områder, hvor medlemsstaterne kan gøre det bedre selv.

USA's republikanske præsidentkandidat Donald Trump

Donald Trump. (Foto: Oli Scarff © Scanpix)

- Jeg tror, det vil blive alletiders. Jeg mener, det er en fantastisk ting. Folk kommer til at tage deres land tilbage. De ønsker uafhængighed. Du ser det i hele Europa. I vil se flere sager, hvor lande vil have deres grænser tilbage.

Facebook
Twitter