Panik over muligt Brexit hos britisk bartender i Danmark

Hvis briterne vælger at forlade EU, kan det få konsekvenser for briten Alex Smith, der bor og arbejder i Danmark.

Alex Smith er brite, men bor og arbejder i Danmark. Han håber meget, at de britiske vælgere stemmer "bliv i EU" ved EU-afstemningen om Storbritanniens EU-medlemskab den 23. juni.

Hvis et flertal af briterne stemmer "forlad EU" den 23. juni, kan det på sigt få betydning for de 1,2 millioner briter, som bor rundt om i Unionen.

Men hvad det konkret betyder, ved ingen. Derfor gør briter i EU sig tanker om fremtiden.

En af dem er den britiske bartender Alex Smith, der har boet i Danmark siden 2013 og arbejder på en cocktailbar i København.

- Min hjerne gør sig to tanker. Den ene er ren panik, for jeg kan virkelig godt lide at være her. Og jeg har ikke lyst til at betale i dyre domme for det, siger han.

Han er tilhænger af fortsat britisk medlemskab af EU, men kan godt forstå, hvis de forskellige EU-lande gør det dyrere for briter at bo i EU, hvis landet forlader EU.

- En af grundene til, at jeg flyttede herover, er, at jeg godt kan lide kulturen og systemet med, at man tager sig af hinanden. Det er en kultur, der på bygger hensyn, omsorg og forståelse, og det koster penge, siger han.

Han frygter dog, at sådan noget som visa til Danmark kan gå hen og blive dyrt for briter, hvis landet står uden for EU.

Men det betyder dog ikke, at den britiske bartender overvejer at vende tilbage til Storbritannien.

- Nej, slet ikke. Det er jeg færdig med. Jeg kan ikke lide vores kultur. Mange spørger, om jeg er flyttet hertil for en kvinde, og standardjoken er ”ja, Margaret Thatcher", siger han og henviser til den nu afdøde premierminister, der ikke var populær i den nordlige del af området Yorkshire, hvor Alex Smith er vokset op.

I stedet ser han det som en livsudfordring og forbereder sig på at lære dansk så godt, at han på et tidspunkt kan tage indfødsretsprøven, hvis det ender med britisk exit af EU.

Den 23. juni stemmer briterne om EU-medlemskabet. Se, hvad det går ud på her: