Regeringen gør sig klar: 'Risikoen for et brexit uden aftale er kæmpestor'

Et no deal-brexit vil gøre ondt på Danmark, siger regeringen, der vil nedsætte en særlig brexit-ministergruppe.

Tre ministre var i dag dukket op for at fortælle om regeringens brexit-forberedelser. (Foto: Jonas Olufson © Scanpix)

- Det er vigtigt at understrege, at et no deal vil få konsekvenser, der ikke kan afbødes uanset, hvor godt forberedt vi er.

Sådan lyder advarslen om brexit fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

- Uanset udfaldet vil det få stor betydning Danmark – både politisk og økonomisk, siger han på et pressemøde i Udenrigsministeriet i dag.

Her løftede han sammen med erhvervsminister Simon Kollerup (S) og skatteminister Morten Bødskov (S) sløret for nogle af den danske regerings forberedelser på briternes forestående farvel til EU.

Her kom det frem, at regeringen blandt andet nedsætter en særlig ministergruppe, der skal håndtere situationen omkring brexit.

Derudover etablerer man et akutberedskab på tværs af berørte ministerier. Og så ønsker regeringen øget kontakt til blandt andet jobcentrene for at yde en ekstra indsats for de danskere, der rammes af no deal-scenario.

For hovedpointen ved dagens pressemøde var netop, at hvis briternes skilsmisse fra EU ender uden en egentlig aftale, kommer det til at gøre ondt på Danmark.

Stor risiko for no deal

Særligt de små og mellemstore virksomheder herhjemme kommer til at mærke brexit, påpeger erhvervsministeren, der opfordrer virksomheder til at få sat fart under forberedelserne for at begrænse deres tab.

For selvom brexit er en britisk beslutning, er der i den grad udsigt til internationale konsekvenser.

Nogle økonomiske beregninger anslår, at no deal-brexit vil komme til at koste EU-landene i omegnen af 300 milliarder kroner om året.

Spørger man udenrigsminister Jeppe Kofod, så er risikoen for no deal-brexit til at få øje på.

- Hvad det ender med i Storbritannien, vil jeg ikke forsøge at forudsige, jeg kan bare sige, at risikoen for en brexit uden aftale er kæmpestor, og det er det, vi forholder os til, lyder det fra udenrigsministeren, der kalder den nye britiske regerings tilgang "bekymrende".

I Strasbourg var brexit også på dagsordenen i dag, og her advarede EU’s chefforhandler, Michel Barnier, om følgerne, hvis ikke parterne når til enighed.

- Jeg råder alle til ikke at undervurdere konsekvenserne – naturligvis først og fremmest for Storbritannien – men også for os andre, hvis der ikke kommer en aftale, lyder advarslen fra Barnier.

Kan ikke forberede sig på alt

Regeringen påpeger, at de danske myndigheder har gennemført ”omfattende forberedelser” til no deal-scenariet, men uanset forberedelserne forudser man en turbulent periode, hvis briterne siger farvel uden en aftale.

Derfor intensiveres indsatsen, lyder det fra regeringen.

- Vi kan ikke forberede alle konsekvenser, men vi kan forberede Danmark bedst muligt, siger Jeppe Kofod.

Når Storbritannien forlader EU, bliver det et såkaldt tredjeland, og det vil betyde, at blandt andet Told - og Fødevarestyrelsen herhjemme får travlt, da alle varer og regler skal overholdes, når man handler med briterne.

Morten Bødskov påpegede i dag, at der er udsigt til, at op mod 15 procent flere varer skal håndteres inden for toldområdet.

Derfor har man ansat omkring 50 nye toldere og sagsbehandlere, der blandt andet skal være med til at undgå kilometerlange køer ved Esbjerg Havn.

Tidligere på året testede de britiske myndigheder, hvordan man kan begrænse omfattende kødannelse ved et no deal-brexit. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

Selv har den britiske regering afsat store beløb til at forberede sig på konsekvenserne af et eventuelt no deal-brexit, mens britiske avisforsider har været fyldt med advarsler om brexit-kaos.

En uge efter sin tiltrædelse øremærkede Boris Johnson 17,5 milliarder kroner specifikt til at forberede landet på at forlade EU uden en aftale, og før dette havde den tidligere regering ledet af Theresa May afsat 35 milliarder kroner til det samme.