Thulesen Dahl vil vente på endelig britisk aftale før dansk folkeafstemning

Kristian Thulesen Dahl roser 'briternes mod' efter Brexit, men han vil ikke sætte dato på, hvornår en eventuel dansk folkeafstemning om EU skal finde sted.

Kristian Thuelsen Dahl roser 'briternes mod' efter Brexit. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er fuld af rosende ord, til ' de modige briter', der i går stemte for at melde sig ud af det europæiske samarbejde.

Han mener dog, det er for tidligt at sige, at Danmark skal følge trop og have en lignende folkeafstemning her og nu:

- Det er jo fantastisk modigt, efter vi har set en valgkamp, hvor man har fortalt briterne, at alt ville gå galt. De ville blive fattigere, skatterne ville stige, og de ville ikke have et sundhedssystem. Man har virkelig gjort alt, man kunne, for at skræmme dem fra at stemme for et "Brexit", og så gør de det alligevel.

- Det bunder i en dyb skepsis over for EU. Men et eller andet sted ligger EU, som de har redt. Man har ikke taget bestik af stemningen i befolkningerne, hvor man mener, at EU bestemmer for meget.

Vil Dansk Folkeparti nu foreslå, at vi skal have en lignede dansk folkeafstemning om vores fremtidige tilhørsforhold til EU så?

- Nu går der jo et intensivt arbejde i gang med at finde en aftale mellem EU og Storbritannien. Det vil der nok gå et par et år med, og der mener jeg, at Danmark bør presse på, at Storbritannien får den bedst mulige aftale. Den aftale, der så kommer ud af det, vil det være helt naturligt at spørge den danske befolkning om, om de vil have sammen med briterne.

Men Kristian Thulesen Dahl, du roser briterne for deres mod. Hvorfor ikke gå hele vejen selv så?

- Det er jo fordi, at jeg anerkender, at der er forskel på Storbritannien og Danmark. De er Europas næststørste økonomi og er et meget betydningsfuld land. Det har en lidt anden vægt i EU, end Danmark har.

- Derfor har vi en interesse i at presse på for at give briterne den bedste mulige aftale. Og så kan vi få en folkeafstemning, når vi ved, både hvad vi har nu, men også hvad vi ville kunne få.

Det kan jo have lange udsigter - op til flere år. Skal vi så bare lurepasse indtil da?

- Nej, bestemt ikke. Og jeg er enig i, at det her kommer til at tage tid, men Danmark skal gå på med krum hals indtil da og være blandt de lande, der er med til at sikre, at briterne får den bedst mulige aftale. Det har vi en meget stærk interesse i.

FacebookTwitter