Tidsplan: Skæbnedag for brexit - og Theresa May - bliver 11. december

Fem dages debat i underhuset skal føre frem til afstemning om skilsmisseaftale.

Theresa May advarede de britiske parlamentarikere mod at kaste landet ud i uvished ved at afvise skilsmisseaftalen med EU. (Foto: ho © Scanpix)

Tirsdag 11. december bliver det efter planen afgjort, om skilsmissen mellem EU og Storbritannien skal fortsætte under kontrollerede former - eller om hele processen bliver kastet ud i kaos.

Den konservative gruppeformand Julian Smith har i dag sendt et brev om tidsplanen for underhusets behandling af skilsmisseaftalen til de britiske parlamentarikere.

Her fremgår det, at den afgørende debat i underhuset om aftalen begynder 4. december, og efter fem dages debat og et par fridage skulle man så være klar til afstemning.

May: Et spring ud i det ukendte

Den britiske premierminister Theresa May har i dag indledt en lang sprint for at overbevise de skeptiske parlamentarikere om, at de skal stemme for skilsmisseaftalen

Under en debat i underhuset gjorde May det i eftermiddag endnu en gang klart, at selvom aftalen ikke er perfekt, så findes der ikke noget alternativ - bortset fra at springe ud i det ukendte.

- Ingen ved, hvad der vil ske, hvis aftalen ikke bliver godkendt, sagde premierministeren.

Et kvalificeret bud fra nyhedsbureauet AP lyder på, at et nej 11. december vil kaste Storbritannien ud i en politisk krise og muligt finansielt kaos, kun få uger inden Storbritannien formelt forlader EU 29. marts 2019.

Rundt i landet

Theresa May har planlagt en hektisk kampagne de kommende to uger for at overbevise både den britiske befolkning og de parlamentarikere, som stadig er til at rokke.

Premierministeren skal rundt i landet for at tale med vælgerne, og som et dristigt skridt har May ifølge britiske medier endda overvejet at udfordre oppositionslederen Jeremy Corbyn fra partiet Labour, som er modstander af aftalen, til en tv-debat.

Theresa May blev nærmest latterliggjort, da hun under den britiske valgkamp i 2017 afviste at stille op til partilederdebatter på tv. Men dengang havde hun - i modsætning til i dag - også en klar forventning om, at hun ville vinde.

"Vil aldrig blive vedtaget"

Dagens debat i underhuset skar udfordringen for premierministeren ud i pap. Flertallet af parlamentarikerne virkede ikke til at købe Mays argumenter, konkluderer AP.

Jeremy Corbyn kaldte premierministerens kurs for en øvelse i "national selvskade", mens en af Mays egne partifæller kom med en ildevarslende forudsigelse:

- Premierministeren og hele underhuset kender matematikken - det her bliver aldrig vedtaget, sagde den konservative brexit-tilhænger Mark Francois.