Trods uenighed: Labour bakker op om Corbyns brexitkurs

Labour-leder Jeremy Corbyn vil forholde sig neutral i brexit-spørgsmål. 

De delegerede i Labour-partiet stemte her til aften ved håndsoprækning om flere forslag i forbindelse med brexit. (Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS © Scanpix)

Oppositionspartiet Labour er blevet enige om at afholde en ny folkeafstemning om brexit - hvis altså partiet kan genvinde regeringsmagten i Storbritannien.

Det står klart efter en afstemning blandt partiets medlemmer på den partikongres, som Labour afholder i disse dage. Det skriver Reuters.

Samtidig har partiet nedstemt et forslag om, at partiet skal indtage den officielle holdning, at Storbritannien bør blive i EU.

Dermed støtter et flertal i partiet formand Jeremy Corbyns brexit-strategi om at forholde sig neutralt til brexit, indtil efter en eventuelt kommende Labour-regering har haft mulighed for at forhandle en ny brexit-aftale på plads med EU.

Kan ikke forhandle som modstander

På trods af støtten til Corbyn er Labour-partiet - ligesom resten af Storbritannien - præget af stor uenighed om brexit. Forslaget om at erklære Labour for modstander af brexit blev fremsat af EU-positive kræfter i partiet, som mener, at Labour bør føre "en energisk kampagne" for at blive i EU.

Men det giver ingen mening at forsøge at forhandle en aftale på plads med EU om et britisk farvel til det europæiske fællesskab, hvis partiet allerede er erklæret modstander af selvsamme aftale, mener Jeremy Corbyn. Samtidig frygter Corbyn ifølge BBC, at en officiel afvisning af brexit vil koste partiet vælgere.

Partiformanden mener derfor, at partiet først på et senere tidspunkt skal tage stilling til, hvordan man forholder sig til brexit.

Hvad vil Jeremy Corbyn egentlig?

Jeremy Corbyn under dagens afstemninger ved Labours årlige partikongres. (Foto: Peter Nicholls © Scanpix)

I første omgang skal Labour ifølge Jeremy Corbyns plan vinde regeringsmagten ved et eventuelt, kommende parlamentsvalg.

Herefter skal regeringen med Corbyn i spidsen forhandle en ny aftale på plads med EU, hvorefter der skal udskrives en folkeafstemning, hvor briterne skal vælge mellem den nye aftale eller et fortsat medlemskab af EU.

I den forbindelse er det planen, at Labour-partiet ved en særlig partikonference skal blive enige om, hvor de står på spørgsmålet om brexit.

Balladen med Boris

Labours brexit-stridigheder kommer samtidig med, at den siddende konservative premierminister, Boris Johnson, forsøger at få en aftale om brexit i stand, inden det er planen, at Storbritannien forlader EU den 31. oktober.

Han har, siden han blev indsat som premierminister i juli måned, holdt fast på, at han agter at trække Storbritannien ud af EU, uanset om det lykkes eller ej.

Det er et løfte, som parlamentet har gjort det meget vanskeligt for ham overholde, efter de tidligere på måneden hastede et lovforslag igennem, der gjorde det umuligt for premierministeren at trække Storbritannien aftaleløst ud af EU uden at spørge parlamentet om lov først.