Vedtaget: EU er enige om Brexit-strategi

De 27 lande, der bliver i EU, har nu enstemmigt vedtaget deres plan for forhandlingerne om Storbritanniens udmeldelse.

De politiske leder af EU-landene mødtes i dag til topmøde i Bruxelles. (Foto: VIRGINIA MAYO © Scanpix)

Lederne af de 27 lande, der bliver i EU, har på et topmøde i Bruxelles i dag enstemmigt vedtaget deres strategi i de kommende Brexit-forhandlinger.

Det skriver EU's præsident, Donald Tusk, på Twitter.

Vedtagelsen betyder, at EU nu kan indlede de officielle forhandlinger omkring Storbritanniens udmeldelse af unionen.

En EU-embedsmand oplyser, at lederne kun brugte et minut på at træffe den store beslutning.

- Retningslinjerne blev vedtaget, og der var naturligvis ingen ændringer, siger han.

Formålet med dagens møde er at enes om, hvilke krav de 27 lande skal stille til Storbritannien, når skilsmisseforhandlingerne starter.

Reelt er det mest af alt en formalitet, da landene allerede var enige om kravene og har været det siden starten på ugen, hvor topmødet først blev forberedt af topembedsmænd og derefter af udenrigs- og europaministre.

Lige inden topmødet gik i gang fortalte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at det på ingen måde var en følelse af hævn, som dominerede det møde, han var på vej ind til.

- Jeg mærker en vilje til på en fair og ordentlig måde at gøre boet op efter 40 års samliv og få fordelt regningen og så en ambition om at have en tæt relation bagefter, sagde han.

Statsministeren mener ikke, at de 27 lande, der bliver i EU, stiller barske krav til Storbritannien.

- Jeg synes, vi stiller rimelige krav.

- Men det er klart, at når man har været med til at bestille middagen, så kan man jo ikke løbe fra regningen, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Den 29. marts afleverede den britiske EU-ambassadør på vegne af Theresa May et officielt brev om udmeldelse til Donald Tusk.

Dermed aktiverede den britiske premierminister artikel 50 i Lissabon-traktaten, og Storbritannien har to år til at forhandle en aftale om udmeldelse på plads med EU.

Her er EU's Brexit-krav:

  • Fortsæt med at betale til EU-kassen – også efter skilsmissen.

  • Fortsæt med at behandle EU-borgere i Storbritannien ordentligt, og fortsæt med at give dem adgang til britiske velfærdsydelser.

  • Hvis jeres finanssektor skal have adgang til at sælge deres varer på EU´s indre marked, så skal I følge vores regler og være underlagt EU-Domstolen.

Facebook
Twitter