Briks-lande skaber konkurrent til Verdensbanken

New Development Bank skal både låne penge til fattige lande og udgøre et sikkerhedsnet for Briks-landene.

Statslederne fra Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika har etableret en ny udviklingsbank. (Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL © Scanpix)

Lederne fra de fem økonomisk stærke udviklingslande i den såkaldte Briks-gruppe indledte tirsdag aften et topmøde i den brasilianske storby Fortaleza.

Et af de helt store emner på topmødet med deltagere fra Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika er etableringen af en ny udviklingsbank.

Ligesom de vestligt styrede Verdensbanken og Den Internationale Valutafond (IMF) skal Briks-landenes nye bank låne penge til udviklingsprojekter i fattige lande og samtidig fungere som sikkerhedsnet for de fem Briks-medlemmer, hvis økonomien går den forkerte vej.

Hovedsæde i kinesiske Shanghai

Brasiliens præsident og topmødevært, Dilma Rousseff, siger tirsdag aften, at banken skal have hovedsæde i kinesiske Shanghai, og at formandskabet i første omgang går til Indien for en femårig periode.

Banken skal ifølge Rousseff udgøre et sikkerhedsnet, der skal kunne rumme udsatte økonomier, når USA dropper landets lempelige pengepolitik, skriver nyhedsbureauet AFP.

Planerne om at stifte banken har været offentligt kendt siden det seneste Briks-møde i sydafrikanske Durban sidste år, og i Brasilien ventes den endelige køreplan at blive forhandlet på plads.

Navnet på banken bliver New Development Bank, og den skal have en startkapital på 50 milliarder dollar, hvoraf hvert land bidrager med en lige stor del.

Topmøde i Ukraines skygge

Samtalerne mellem lederne fra de frem Briks-lande foregår under skrappe sikkerhedsforanstaltninger. Ikke færre end 2300 soldater skal beskytte topmødet i den nordøstlige kystby.

Topmødet giver blandt andre den russiske præsident, Vladimir Putin, mulighed for at markere sig i et internationalt forum, efter at verdens førende industrinationer i G8-gruppen valgte at smide Rusland ud efter uoverensstemmelser om krisen i Ukraine.

Inden topmødet har Rousseff slået fast, at Briks-landene vil forholde sig til krisen i Ukraine, hvor prorussiske separatister kæmper mod regeringshæren fra Kijev.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter