Tema Brexit

Brite i Belgien: 'Jeg har virkelig ikke lyst til at tage tilbage'

Brexit får briter til at søge om statsborgerskab i andre EU-lande - som en forsikring.

Jenny Hulme har boet i Belgien i over 40 år. (Foto: Joseph Backes © dr)

Jenny Hulme tjekker sin postkasse ekstra grundigt i øjeblikket. Hun venter på, at hendes nyslåede belgiske statsborgerskab skal dumpe ind ad døren.

De sagde det kunne tage op til tre måneder, men jeg kender en, der fik det allerede efter 6 uger, så det kan komme når som helst, siger hun forventningsfuldt.

Jenny Hulme skulle egentlig blot være i Belgien fem år for at undervise på den britiske skole i Bruxelles. Men de fem år er efterhånden blevet til mere end 40, tilbragt sammen med hendes nu afdøde britiske mand i den lille forstad Everberg. Og her regner hun med at blive, Brexit eller ej.

Brexit

Storbritannien har ved et historisk valg den 23. juni 2016 stemt for at forlade EU. Følg det politiske efterspil her.

Gå til tema

- Jeg har virkelig ikke lyst til at tage tilbage til Storbritannien. Overhovedet ikke. Jeg føler slet ikke, at det er mit land mere efter så mange år i Belgien, forklarer den pensionerede skolelærer.

Og det er den følelse, der fik hende til at gå ned på kommunekontoret og ansøge om belgisk statsborgerskab for en måned siden.

Briter vil være belgiere

Ansøgningen foregår i Belgien på det lokale kommunekontor, og der er ikke officielle tal for, hvor mange briter der har søgt om belgisk statsborgerskab. Men en rundringning BBC har foretaget til de belgiske kommuner viser, at flere end 100 af de 25.000 briter, der bor i Belgien, allerede har søgt, og mange flere har forespurgt om muligheden.

Jenny Hulme viser DR sit id-kort, som skifter udseende, når hun bliver belgier. (Foto: Joseph Backes © dr)

- Det er mit sikkerhedsnet, for i øjeblikket er der jo ingen der aner hvad der kommer til at ske, forklarer Jenny Hulme.

Briternes udmeldelse af EU har skabt stor usikkerhed i det britiske miljø i Belgien, såvel som i andre EU-lande. For først på den anden side af de to års skilsmisseforhandling vil der være klarhed over deres rettigheder i EU, såsom adgang til sundhedsvæsen, uddannelse, pension og i det hele taget retten til ophold.

EU-ansatte i klemme

Mange af de briter, der er kommet til Belgien for at arbejde i eller omkring EU’s institutioner, har ikke mulighed for at søge om belgisk statsborgerskab ligesom Jenny Hulme, fordi Belgien ikke anerkender deres diplomatstatus.

Så selv hvis de har boet i Belgien i årevis, vil de belgiske myndigheder ikke godkende, at de har opholdt sig i Belgien i de krævede fem år. Det har fået en af de højst placerede britiske diplomater Jonathan Faull til at klage til EU-Kommissionen over, at Belgien spænder ben for briterne, som jo ellers blev lovet beskyttelse af kommissionsformanden Jean-Claude Juncker lige efter den britiske afstemning.

Men dybest set er deres status uafklaret, indtil EU og Storbritannien er færdige med de forhandlinger, som slet ikke er gået i gang endnu.

I dag mødes EU27’s udenrigsministre i Luxembourg for at diskutere det forhandlingsmandat, som stats- og regeringscheferne skal godkende på lørdag. Men forhandlingerne kan først rigtigt komme i gang midt i juni, når det britiske valg er overstået, og EU's medlemmer sammen med kommissionen har fastlagt et konkret mandat til Brexit-forhandleren Michel Barnier.

Øver sig på flamsk

Jenny Hulme i sit køkken. (Foto: Joseph Backes © dr)

Den pensionerede lærer Jenny Hulme havde ikke lyst til at vente to år på afklaring om sin situation, så hun tog sagen i egen hånd og søgte det belgiske statsborgerskab. Og hun havde ikke problemer med at leve op til kravene om at have boet mere end fem år i Belgien, have indbetalt skat, tale et af de officielle sprog - fransk - og vise "civilt engagement".

- Jeg spiller fløjte i det lokale flamske harmoniorkester, og vi er faktisk ret gode, griner hun.

Nu knokler Jenny Hulme med at få lært at tale flamsk, for som hun siger, når man nu bliver statsborger i en flamsk kommune, så er man også forpligtet til at kunne sproget.