Briter i Spanien smider tøjet i kampen mod Brexit

I Spanien bor der omtrent 800.000 britiske statsborgere - og mange af dem kæmper for at kunne blive i Spanien efter det britiske nej til EU.

43-årige Gemma Middleton begynder at trække stropperne på sin bh ned over de nøgne skuldre.

Sammen med fire andre kvinder og nogle af deres børn skal hun fotograferes kun svøbt i flag til en pro-EU kalender for 2017.

- Vi repræsenterer EU-immigranterne i Europa. Vi skal være august måned, forklarer Gemma Middleton på stranden i Valencia i Spanien.

Hun har boet syv år i Spanien og er en af landets omtrent 800.000 britiske statsborgere. Til sammen udgør briterne to procent af Spaniens befolkning.

Gemma Middleton er aktivist i bevægelsen Bremain in Spain, der forsøger at forsinke og på sigt forhindre Brexit, det vil sige Storbritanniens udmeldelse af EU.

- Vi har ingen sikkerhed for, at vi kan blive boende her. Vi har huse, vi har job, vi har børn her. Hele vores liv er her, forklarer hun.

(Foto: Lau Kræn Svensson © (c) DR)

En brik i et politisk spil

Hvis Storbritannien melder sig ud af EU, kan briter bosat i andre EU-lande miste en lang række rettigheder.

De vil for eksempel ikke have samme adgang til arbejdsmarkedet som spanierne, og de britiske pensionister vil miste den gratis adgang til sundhedsvæsenet.

- Jeg er blevet en brik, som Theresa May (Storbritanniens premierminister, red.) i bund og grund bare kan bruge i sine forhandlinger med EU. Jeg er totalt i limbo. Der er absolut ingen, der interesserer sig for britiske migranter i Europa, mener Gemma Middleton.

Det kom som et chok

Overskuddet fra kalendersalget skal gå til at skabe opmærksomhed omkring konsekvenserne af Brexit.

For mange kom det som et chok, da briterne stemte for at forlade EU den 23. juni i år. Situationen er uden fortilfælde i EU's historie.

Reglerne står i Lissabontraktatens artikel 50, som den britiske regering ønsker at aktivere inden udgangen af marts næste år. Derefter er der to år til at forhandle den endelige skilsmisse på plads.

Gemma Middleton bor i Valencia. (Foto: Lau Kræn Svensson © (c) DR)

Men den plan bliver måske forsinket, efter den britiske landsret har afgjort, at regeringen skal have parlamentets godkendelse.

Sagen skal nu for højesteret. Og ikke bare briterne, men mange rundt om i hele Europa holder vejret.

- Jeg tror, at hvis vi kan forsinke at artikel 50 bliver aktiveret i bare et halvt år, ja så bliver konsekvenserne af Brexit virkelig synlige og så vil politikere begynde at indrømme, at de tog fejl, siger Gemma Middleton.

Hun nægter simpelthen at tro på, at et flertal af den britiske befolkning i virkeligheden ønsker at forlade EU.

Solen tiltrækker briter

Palmerne knejser langs strandpromenaden i Valencia, og de europæiske flags farvepotpourri af gul, rød og blå på stranden blænder næsten øjnene.

For selvom det snart er november, står solen højt på himlen, og det er 29 grader.

Det er varmen og de 3.000 solskinstimer om året, der især har fået de mange briter til at slå sig ned i Sydeuropa.

(Foto: Lau Kræn Svensson © (c) DR)

Gemma Middleton har valgt at slå sig ned i landsbyen Cheste uden for Valencia, hvor hun er eneste englænder i byen.

- Jeg har hurtigt lært spansk, fordi jeg var nødt til det. Jeg er en del af lokalsamfundet og føler ikke, at jeg skiller mig ud ved at være britisk. Jeg er en af dem, siger Gemma om livet i Cheste.

Little Britain på Solkysten

De fleste briter bor dog ved Spaniens kyst længere syd på.

Mange af dem er pensionister, der har taget deres britiske folkepension med til Spanien og som gratis kan bruge det spanske sundhedsvæsen.

På Solkysten er Mijas den kommune med allerflest briter. Mange af dem bor i byen Calahonda, der også går under navnet Little Britain.

Butikkerne er engelske, maden er engelsk og sproget, der tales, er engelsk.

(Foto: Lau Kræn Svensson © (c) DR)

- Da jeg flyttede herned, besluttede jeg mig for at leve et britisk liv, fortæller 73-årige Adrienne

Bellchambers, som er en af Solkystens mange britiske pensionister.

Må rejse hjem eller dø

Adrienne Bellchambers lever af sin britiske folkepension på 5.000 kroner om måneden.

Hun har diabetes og er afhængig af den spanske sygesikring, som hun får gratis som EU-borger.

Som EU-borger har hun kun betalt 10 procent af udgifterne til sin medicin og har haft ret til gratis lægehjælp. Hun har ikke råd til at betale selv.

- Jeg er bekymret. Jeg har brug for insulin. Det koster 70 euro (520 kroner, red.) per æske, og det vil jeg ikke selv kunne betale, forklarer hun.

Ligesom resten af EU aner hun ikke, hvilken aftale EU og Storbritannien får forhandlet sig frem til.

Men sikkert er det, at hun ikke har råd til at blive, hvis hun mister sin spanske sygesikring.

- Så må jeg jo rejse hjem eller dø tidligere, siger Adrienne Bellchambers.

Det er nemlig ikke en mulighed at søge spansk statsborgerskab. For Adrienne taler ikke spansk.

- Jeg har i forvejen problemer med at huske alle ord på engelsk. Så selvom jeg gerne ville tale spansk, har jeg opgivet, siger hun.

Adrienne Bellchambers i sit hus på Solkysten. (Foto: Lau Kræn Svensson © (c) DR)

Dårligt omdømme

Fremtiden for de tre millioner EU-borgere der bor og arbejder i Storbritannien er lige så uvis, som den er for briter bosat i Spanien og andre EU-lande.

Og i Storbritannien bliver udlændinge stillet over for mange af de samme krav til statsborgerskab. Derfor har Gemma Middleton i Valencia ingen sympati over for sine landsmænd på Solkysten, der er dårligt integreret. - Jeg synes, at det er hyklerisk at rejse til et andet land uden at omfavne kulturen og lære sproget eller lade sig integrere med de lokale. Jeg mener faktisk, at de er skyld i, at briter får et virkelig dårligt omdømme, siger Gemma Middleton.

Brød med familien efter Brexit

Med besvær får Gemma taget sin BH på igen inden under det engelske flag. Fotosessionen er slut.

Hun vikler sig ud af flaget og kommer i sin sorte top og sorte gamacher igen. Uanset hvilken aftale EU og Storbritannien ender med at få på plads, har hun ingen planer om at rejse hjem.

Faktisk har Brexit betydet, at hun har brudt med sin familie i Storbritannien.

- De stemte alle sammen for Brexit. Mine forældre, min søster, min svoger, mine tanter. Det har virkelig påvirket mig. For jeg føler selvfølgelig, at de er ligeglade med mig og min situation. De overvejede ikke et eneste øjeblik, om jeg ville være i stand til at fortsætte med at leve her.

- Jeg vil gerne tro på, at det var uvidenhed, der fik dem til at stemme som de gjorde. Men i øjeblikket kan jeg ikke komme over det, siger hun.

Facebook
Twitter