Briter skuffede over manglende brexit-forhandling - imens hamstrer Domino's tomatsovs

Boris Johnsons regering vil have en ny brexit-aftale. Minister beskylder Bruxelles for ikke at samarbejde.

Michael Gove siger, at han er skuffet over, at EU åbenbart ikke vil forhandle om brexit med briterne. (Foto: Andy rain © Scanpix)

Mens mange danskere tæller dagene til, at sommerferien er slut, har det politiske Storbritannien øjnene stift rettet mod en anden - mere alvorlig - deadline.

For hver dag der går, nærmer briterne sig nemlig den 31. oktober, hvor landets nye premierminister, Boris Johnson, har lovet, at man forlader EU.

En del af Johnsons brexit-plan har været at forhandle en ny og forbedret aftale med EU hjem, da der ikke er politisk opbakning til Theresa Mays skilsmisseaftale med Bruxelles.

Det ser dog ikke lovende ud for den nye britiske regering.

- Jeg er dybt skuffet over, at EU nu synes at afvise at forhandle med Storbritannien, lyder meldingen i dag fra minister Michael Gove, som har fået til ansvar at forberede Storbritannien på et no-deal-brexit.

Udtalelsen kommer, efter EU såvel som den irske premierminister, Leo Varadkar, har sagt, at det ikke er en mulighed at få et brexit uden det såkaldte backstop.

Backstop-aftalen er et politisk sikkerhedsnet, der skal sikre, at det ikke bliver nødvendigt at have en hård grænse mellem Nordirland og EU-landet Irland, hvis Storbritannien og EU ikke bliver enige om en frihandelsaftale efter brexit.

Hos Johnson-regeringen nægter man dog at sige ja til en aftale med denne upopulære foranstaltning.

Domino's hamstrer

Finder brexit sted uden en skilsmisseaftale, ryger landet fra det ene øjeblik til det andet ud af en lang række aftaler omkring blandt andet fri bevægelighed for varer og personer. Det skaber blandt andet frygt trafikalt kaos ved de britiske havne.

Sidste år viste en undersøgelse fra Imperial College London eksempelvis, at der i myldretiden kan opstå bilkøer på op til 43 kilometer, hvis alle lastbiler skal igennem et fire minutter langt grænsetjek.

Det har fået en lang række virksomheder såvel som privatpersoner til at forberede sig på en kaotisk tid på den anden side af midnat den 31. oktober.

Herunder pizzakæden Domino's, som ifølge The Guardian har brugt knap 60 millioner kroner på at hamstre ingredienser fra EU-lande - herunder tomatsovs, som importeres fra Portugal.

Der er udsigt til kilometerlange køer ved de britiske havne, hvis der bliver tale om et såkaldt hårdt brexit. (Foto: Neil hall © Scanpix)

- Et potentielt no-deal-brexit indebærer en forhøjet risiko for forstyrrelser af råvareforsyninger i Storbritannien, lyder det i dag fra Domino's.

Derudover er pundets værdi i den seneste tid faldet, og det kan fortsætte, hvilket vil gøre det dyrere at importere fødevarer fra udlandet, påpeger pizzakæden ifølge The Guardian.