Briterne forbereder sig på næste afstemning: 'Jeg føler mig vred, skamfuld og ret gal i skralden'

I går forkastede politikerne Mays EU-aftale. I dag skal de afgøre om der overhovedet skal være en aftale.

Det er dagen derpå i Storbritannien, efter at premierminister Theresa May i går igen tabte endnu en afstemning om sin brexit-aftale med EU.

Foran parlamentet i London er Luke Lanyon fra Bristol mødt op, iført et skilt med teksten "Den bedste deal er med EU".

I dag skal der stemmes igen - denne gang om briterne skal forlade unionen uden en aftale eller fortsætte arbejdet med at komme i mål.

Luke Lanyon frygter, hvad der vil ske, hvis det ender med en "no-deal", og Storbritannien ikke får en handelsaftale med EU, men må falde tilbage på verdenshandelorganisationen WTO's handelsregler.

- Jeg håber, at et "no-deal"-brexit bliver afvist, siger han og peger på, at det vil koste Storbritannien alt for meget på import og eksport at opsætte for eksempel grænsekontrol mod Europa.

Han er ked af den efterhånden langtrukne brexit og mener, at flere og flere støtter op om en ny brexit-afstemning. Derfor håber han i første omgang, at de britiske politikere stemmer for en udskydelse, så der bliver tid til at mobilisere et valg.

- Jeg føler mig vred, skamfuld og ret gal i skralden, for at være ærlig. Jeg mener vi er blevet løjet for siden brexit-valgkampen. Der var ingen plan. Det her rod har kunnet ses på lang afstand, siger han.

EU har mere brug for os end vi har for dem

Den modsatte holdning står få meter væk:

For pensioneret revisor Robert Wright fra London er det åbenlyst, at politikerne ikke bør feje muligheden for en "no-deal" af bordet.

Han mener, at premierminister Theresa May lyver om nødvendigheden af at forhandle med EU.

- Enhver med nogen fornuft i behold vil beholde muligheden for at forlade EU uden en aftale. Men disse mennesker ønsker tydeligvis at forblive i EU, siger Robert Wright.

Han frygter hverken for, hvad der sker med grænsen mellem Nordirland og Irland, hvis briterne går ud af EU uden en aftale, eller for den britiske økonomi.

- Flyene vil falde ned, og vi vil mangle salat. Nej, prøv at høre: Vi er verdens femte største økonomi. EU har mere brug for os, end vi har for dem, siger han.

Følg afstemningen LIVE i aften

Følg afstemningen her på dr.dk, når vi i aften sender direkte fra det britiske underhus kl. 19.45. Vært Johannes Langkilde guider igennem afstemningen og vores korrespondent i London, Kim Bildsøe Lassen, analyserer.

Aviserne skyder med skarpt

Imens er kritikken af Mays og politikernes præstaton nådesløs i de britiske aviser i dag.

"Hvor meget mere af dette kan Storbritannien tage?", spørger tabloidavisen The Daily Express, som støttede brexit.

"Et nyt kæmpe nederlag til May. Og der er kun 16 dage til brexit", fremgår det af forsiden på The Guardian.

Tabloidavisen Daily Mail retter i stedet kritiken mod parlamentarikerne med overskriften "The house of fools", underforstået, at det britiske underhus er fuld af fjolser.

- De lovede at levere det brexit, som Storbritannien stemte for – og havde det i deres magt. Men i aftes valgte respektløse parlamentarikere i stedet at kaste vores fortvivlede nation ud i kaos, står der på forsiden.

De britiske parlamentarikere skal stemme igen klokken 20 i aften dansk tid.

Se hvordan briterne reagerede i går aftes, da afstemningsresultatet stod klart.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk