Briterne har sagt farvel til EU: Det kommer det til at betyde for dig

Kan du fortsat rejse til London uden visum? Kan du bosætte dig i Skotland? Og hvad sker der med spillerne i Premier League? Få overblikket her.

Storbritannien er per 1. februar 2020 ikke længere et medlem af EU.

Goodbye, Europe.

Fredag aften ved midnat sagde briterne farvel til EU efter godt 47 års medlemskab.

EU går nu fra 28 til 27 medlemslande. Og det britiske Union Jack-flag vil ikke længere vaje foran EU-bygningerne i Bruxelles og Strasbourg.

Men hvad betyder det helt konkret for os danskere? Få overblikket her:

Bliver alt forandret den 1. februar?

Briterne vil blive ved med at følge EU's regler året ud. (Foto: Stephanie Lecocq © Scanpix)

Nej.

Selvom briterne formelt set er ude af EU-samarbejdet - og EU går fra 28 til 27 medlemmer - vil forandringerne være minimale. I hvert fald på kort sigt.

Storbritannien og EU er nemlig blevet enige om en overgangsperiode, der varer mindst året ud. Her vil briterne blive ved med at følge EU's love og regler samt være en del af det indre marked og toldunionen, som var de stadigvæk en del af unionen.

Og alle de rettigheder, som alle EU-borgere har i dag, vil fortsat gælde i Storbritannien resten af året.

Hvad ændrer sig så?

Onsdag aften sagde de britiske parlamentarikere farvel til deres kollegaer i Bruxelles. (Foto: YVES HERMAN © Scanpix)

Forskellen er, at briterne ikke har noget at skulle have sagt, når EU laver ny lovgivning.

De har nemlig ingen europaparlamentarikere eller EU-kommissær længere, og de britiske ministre og embedsmænd bliver ikke inviteret med til de almindelige møder i Bruxelles.

Overgangsperioden, der går i gang 1. februar, skal bruges til at forhandle et nyt forhold på plads, heriblandt en frihandelsaftale. De kan vælge at forlænge perioden i op til to år, og hvis det sker, vil briterne følge EU-reglerne i endnu længere tid.

Men det skal de først tage stilling til i slutningen af juni i år. Og den britiske premierminister, Boris Johnson, har flere gange sagt, at det ikke kommer til at ske.

Hvordan bliver forholdet mellem EU og Storbritannien i fremtiden?

Den britiske premierminister, Boris Johnson, og kommissionsformand Ursula von der Leyen kommer til at spille nogle af hovedrollerne i de kommende forhandlinger. (Foto: HENRY NICHOLLS © Scanpix)

Det er alt for tidligt at sige noget om.

Der er nemlig et hav af udeståender, der skal findes enighed om inden årets udgang, hvor overgangsperioden udløber. Det gælder alt fra miljøstandarder og forbrugerrettigheder til forholdene for de danske fiskere, der i dag fanger en stor del af deres fangst i de britiske farvande.

Helt centralt står dog den frihandelsaftale, som skal fastsætte vilkårene for, hvordan handlen mellem Storbritannien og landene i den europæiske union bliver fremover. Det vil eksempelvis få store konsekvenser for de danske virksomheder, hvis der skal opkræves told på de varer, de sælger til de britiske forbrugere.

Men alt det ved vi først senere på året.

Kan man fortsat rejse på ferie i Storbritannien efter brexit?

Indtil videre kan du sagtens holde en forlænget weekend i London eller tage på vandretur i Skotland uden at søge om visum. (Foto: Andy rain © Scanpix)

Ja.

Flytrafikken fortsætter som førhen, færgerne bliver ved med at sejle, og der vil fortsat køre tog under den engelske kanal. Og du skal ikke søge om at få et særligt visum for at rejse på ferie til Storbritannien.

Det skyldes igen overgangsordningen, som varer året ud. Her følger briterne EU's regler, og det betyder, at dit blå sygesikringskort fortsat gælder, og at du fortsat kan bruge de elektroniske eGates, som normalt er hurtigere end de manuelle paskontroller.

Derudover skal du ikke være bekymret, hvis dit pas udløber inden for seks måneder. Nogle lande kræver ellers, at ens pas er gyldigt i mere end et halvt år, før de vil lukke en ind. Men sådan bliver det ikke i Storbritannien i resten af 2020. Men det kan ændre sig ved årets udgang alt afhængigt af, hvad Storbritannien og EU bliver enige om i forhandlingerne.

Europa-Kommissionen har meddelt, at briter fra 2021 skal søge om et visum – det såkaldte ETIAS – for at komme ind i Schengen-området, som Danmark er en del af. Det fungerer ligesom det amerikanske ESTA, man skal ansøge om for at blive lukket ind i USA, og det kommer til at koste omkring seks pund og vil gælde i tre år.

Der har også været meldinger i den britiske presse, at Storbritannien vil gøre det samme.

Må man købe toldfrit i lufthavnen?

Storbritannien bliver i EU's toldunion året ud. (Foto: Darrin Zammit Lupi © Scanpix)

Nej, for Storbritannien forbliver en del af EU's toldunion året ud, mens forhandlingerne står på.

Den britiske regering har dog meddelt, at den vil ud af toldunionen, så hvad der sker efter årsskiftet, er uvist.

Kan danskere, der bor i Storbritannien, blive boende?

London er en populær by for danskere at bosætte sig i. (Foto: Stefan Wermuth © Scanpix)

Ja.

Hvis du som dansk statsborger bosætter dig i Storbritannien inden 1. januar 2021, hvor overgangsperioden udløber, kan du blive boende med de samme rettigheder som i dag. Det står i den skilsmisseaftale, som EU og Storbritannien forhandlede på plads.

Det samme gælder for britiske statsborgere, der bosætter sig i Danmark eller et andet EU-land. Det er dog vigtigt, at de registrerer sig i de pågældende lande.

Hvad der sker efter overgangsperioden, er endnu uvist. Det afhænger af de kommende forhandlinger.

Kan danskere studere i Storbritannien?

Resten af året er der intet til hinder for at læse i Storbritannien. (Foto: Paul hackett)

I overgangsperioden vil der gælde de samme regler for studerende, som der gjorde før brexit.

Det betyder, at danskere kan tage et Erasmus+-ophold som hidtil i Storbritannien indtil slutningen af året.

Kan man fortsat bruge sin mobil i Storbritannien uden at skulle betale ekstra?

Du behøver ikke at frygte for telefonregningen, hvis du rejser til Storbritannien. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Ja.

EU vedtog for år tilbage, man ikke skal betale ekstra for at bruge sin mobil i et andet medlemsland, heriblandt Storbritannien.

Og da briterne bliver ved med at følge EU's regler i overgangsperioden, vil de regler også fortsat gælde.

Kan man bruge sit danske kørekort i Storbritannien?

Dit danske kørekort virker stadigvæk. (Foto: Anne Bæk © Scanpix)

Der er ikke behov for at anskaffe sig et internationalt kørekort, hvis du har planer om at tage på roadtrip i Storbritannien i løbet af 2020. Hvad der sker bagefter, er uvist.

Kan man tage sin hund eller kat med til Storbritannien?

Husk rabiesvaccinationen, hvis du vil have din hund med til Storbritannien. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Ja, så længe du har anskaffet dig et almindeligt EU-kæledyrspas og dit kæledyr overholder de andre krav, de britiske myndigheder allerede stiller - heriblandt at den har en gyldig rabiesvaccination og har fået en ormekur.

Falder eller stiger pundet i værdi?

Pundet kan blive påvirket af brexit. (Foto: BENOIT TESSIER © Scanpix)

Det afhænger af markederne, men indtil videre er der intet, der tyder på, at det på kort sigt vil blive påvirket synderligt af brexit.

Overgangsperioden varer som bekendt til den 31. december i år, og i den periode følger briterne de nuværende regler. Det vil sige, at der er sikkerhed om rammerne.

Men der kan opstå usikkerhed, som kan påvirke pundets værdi, når først forhandlingerne mellem Storbritannien og EU går i gang i løbet af den kommende tid.

Hvilken branche i Danmark bliver hårdest ramt af brexit?

Statsminister Mette Frederiksen er bekymret for de danske fiskere. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Det kan man ikke sige noget om endnu. Det afhænger nemlig af de forhandlinger om blandt andet frihandel, som Storbritannien og EU nu skal i gang med.

Storbritannien er Danmarks fjerde største eksportmarked, og ifølge Danmarks Statistik er 45.000 danske job afhængige af den eksport. Derfor er der meget på spil for danske virksomheder.

Derudover har statsminister Mette Frederiksen (S) fastslået, at fiskeriet bliver et centralt punkt for Danmark i de kommende forhandlinger.

Danske fiskere har i dag adgang til britisk farvand, og de fanger årligt 40 procent af deres fangster der. Men det ændrer sig, når Storbritannien forlader EU, og derfor kræver statsministeren, at der bliver taget hensyn til dem.

Hvad kommer brexit til at betyde for britisk fodbold?

Kasper Schmeichel er en stor stjerne i Leicester City. (Foto: Carl Recine © Scanpix)

Den engelske fodboldliga Premier League er kendetegnet ved, at der er mange spillere fra andre EU-lande – heriblandt vores egen Kasper Schmeichel, der spiller for Leicester City. Det kan de, fordi EU-borgere har ret til at arbejde og bosætte sig i et andet medlemsland.

Men det er endnu uvist, hvad brexit kommer til at betyde for britisk fodbold, for spørgsmålet om udenlandske spillere er ikke kun noget, som bliver bestemt af EU’s regler om arbejdstilladelse.

UEFA har også et omfattende regelsæt, når det kommer til brug af spillere, og derfor bliver det op til Storbritannien at bestemme, hvilket regelsæt man vil bruge fremover.

Den britiske regering har meddelt, at den vil indføre et pointbaseret immigrationssystem efter overgangsperioden. Det betyder, at dem, der vil arbejde i Storbritannien, vil få tildelt en række point alt efter uddannelsesbaggrund, sprogkundskaber og professionel erfaring. Jo mere eftertragtet, man er for briterne, des flere point får man.

Facebook
Twitter