Briterne vil søge om brexit-udsættelse

Ved en afstemning i Underhuset har et flertal i det britiske parlament besluttet at forsøge at få udsat skilsmissen fra EU.

Afgørelsens time, hvor der viste sig at være flertal for at søge EU om udsættelse i forhold til den britiske udtrædelse af EU 29. marts.

Briterne vil have udsat brexit for at kunne opnå en aftale med EU.

Det blev afgjort ved en afstemning i det britiske parlaments underhus her til aften. Med stemmerne 412-202 besluttede man at søge om at få udsat den endelige afsked med EU.

Det skete dagen efter, at et flertal ved en afstemning besluttede, at man ikke under nogen omstændigheder ville forlade EU uden en aftale, altså en no deal-brexit.

Før Storbritannien kan få udsat udmeldelsen af EU, kræver det dog enighed fra EU's 27 medlemslande. Det skal der tages stilling til ved EU-topmødet i næste uge. Donald Tusk, formand for Det Europæiske Råd, fastslog tidligere på dagen på Twitter, at han vil appellere til medlemslandene om at være åbne for en lang forlængelse.

Forventes at sende aftale til afstemning igen

Det forventes, at premierminister Theresa May onsdag i næste uge sender sin skilsmisseaftale med EU til afstemning igen.

Bliver aftalen vedtaget, forventes hun at søge om udsættelse til 1. juli, hvorefter Storbritannien udtræder og påbegynder den 2-årige separationsperiode. Denne skal bruges på at aftale det fremtidige forhold.

Bliver aftalen med EU ikke vedtaget, vil May i stedet søge EU om en lang udsættelse som kan vare mere end et år. Her skal regeringen finde ud af, hvad der nu skal ske i forhold til forhandlingerne med EU.

Bliver det en lang udsættelse, skal Storbritannien afholde EU-parlamentsvalg.

Flertal imod ny folkeafstemning

Tidligere på aftenen var der flere andre afstemninger i forhold til brexit.

Således stemte et lille flertal, 314 - 312, imod, at Underhuset skulle overtage kontrollen med brexit-processen fra regeringen.

Kun 85 stemte tidligere for, at man skulle bede om en udsættelse med det formål at forberede en ny folkestemning om Storbritanniens medlemskab af EU.

FacebookTwitter