Daniel Ryes fangevogter dømt skyldig i USA

Dommen har betydning for de efterladte og de overlevende gidsler, siger Puk Damsgård.

El Shafee Elsheikh i retten i Virginia. (Foto: BILL HENNESSY (tegner) © Ritzau Scanpix)

33-årige El Shafee Elsheikh er blevet dømt skyldig i samtlige otte anklager – blandt andet gidseltagning med døden til følge og sammensværgelse om drab på amerikanske statsborgere.

Det er sket i en retssag i den amerikanske delstat Virginia.

Sagen handler blandt andet drabene på fire amerikanske gidsler i Syrien – heriblandt journalisten James Foley. Blandt de øvrige tilfangetagne var også danske Daniel Rye, som var taget til fange af IS-cellen kaldet The Beatles.

Puk Damsgård, DR's mellemøstkorrespondent, var med under den afsluttende procedure, hvor både anklager og forsvarer kom med deres afsluttende bemærkninger.

- Anklagemyndigheden mente, at man har Elsheikhs egne ord for, at han var med i Beatles-gruppen, fordi han i flere interviews fortæller om hændelserne i relation til gidslerne. Begivenheder, man kun kan fortælle, hvis man har været der, siger Puk Damsgård.

Tegning fra retten, hvor Daniel Rye er vidne. Han blev løsladt i juni 2014. (Foto: BILL HENNESSY (tegner))

Intet dna af gidseltagerne

Hun fortæller, at forsvaret derimod fokuserede på, at Elsheikh nok havde været en del af Islamisk Stat, men at han ikke havde været en del af The Beatles og dermed gidseltagningerne. Selv da amerikanerne ankom til stedet, hvor gidslerne befandt sig, var de ikke i stand til at finde dna tilhørende blandt andre El Shafee Elsheikh, fortæller hun.

- Men nu har vi nævningetingets endelige dom i forhold til skyldsspørgsmålet, og de har dømt ham skyldig i samtlige anklager, siger Puk Damsgård.

Hun fortæller, at El Shafee Elsheikh rejste fra London til Syrien tilbage i 2012 for at kæmpe mod Assad-regimet. Her sluttede han sig til Jabhat al-Nusra og senere Islamisk Stat.

Sammen med to andre fra London, Mohamed Emwazi og Alexanda Amon Kotey, stod de bag kidnapninger, mens de forsøgte at forhandle om løsesummer og henrettede britiske og amerikanske gidsler. Gruppen fik navnet The Beatles på grund af deres britiske accent.

- Det var The Beatles, der forhandlede løsesum med Daniel Ryes familie. Det var dem, der tæskede løs på gidslerne, fortæller hun.

Diane Foley, mor til James Foley, foran domsotlen i Virginia i USA. (Foto: Anna Moneymaker © 2022 Getty Images)

Brutaliteten var opsigtsvækkende

Under retsmøderne har hun overhørt mange af gidslernes forklaringer, og for hende går den samme ting igen:

- Der var en brutalitet og en skræmmende fornemmelse, hver eneste gang det bankede højt på døren, og der blev råbt: "Hands to the wall," siger Puk Damsgård.

Puk Damsgård, der har fulgt sagen i flere år, tror derfor, at dommen nu får betydning for dem, der er tilbage.

- Det betyder noget for de efterladte til dem, der aldrig kom hjem. Det betyder noget for de overlevende gidsler, fordi retfærdighed sker fyldest, siger hun.

Det er endnu uvist, hvornår domsudmålingen finder sted. Men de amerikanske anklagere har informeret de britiske myndigheder om, at man ikke vil gå efter en dødsdom.

El Shafee Elsheikh fik frataget sit britiske statsborgerskab i 2018.

Du kan lytte til podcastserien 'Opgøret' om gidseltagningen på DR LYD.