Britisk indenrigsminister om spionsag: ”Hensynsløst og uforskammet angreb”

Den tidligere russiske spion og hans datter er fortsat i kritisk tilstand.

En politimand blev alvorligt syg, da han kom i kontakt med den forgiftede Sergei Skripal og hans datter. (Foto: Ben Stansall © Scanpix)

Den tidligere russiske spion, Sergei Skripal, og hans datter er fortsat i kritisk tilstand, efter de blev forgiftet med en nervegas i det sydlige England søndag.

Sagen har nået højeste politiske niveau i Storbritannien, hvor indenrigsminister Amber Rudd i en tale i Underhuset tidligere i dag kaldte overfaldet både hensynsløst og uforskammet.

- Angrebet er et mordforsøg, der blev udført på den mest ubehagelige måde og gjort offentligt.

Tirsdag overtog britisk antiterrorpoliti sagen, og de er nu i gang med at finde ud af, hvor nervegassen stammer fra. De britiske myndigheder siger, nervegassen er yderst sjælden.

Den første betjent, der nåede frem til Sergei Skripal og hans datter, blev dårlig alene af at være i berøring med de to. Tidligere i dag meldte de britiske myndigheder, at betjenten er i bedring.

Politisk reaktion

Rusland afviser at have noget med sagen at gøre.

Flere fremtrædende politikere har advaret, at det vil få konsekvenser for dem, der står bag forgiftningen. Sådan lød advarslen fra udenrigsminister, Boris Johnson, allerede tirsdag.

I går forholdt premierminister, Theresa May, sig også til sagen.

- Vi vil skride til handling, hvis det bliver nødvendigt, lød det fra premierministeren.

I dag fulgte indenrigsminister, Amber Rudd, så trop.

- Vi kommer uden at tøve til at tage sagen i hånd, når der kommer flere kendsgerninger frem.

Spionerede for Storbritannien

Sergei Skripal var ansat i Ruslands militære efterretningstjeneste. I 2006 blev han dømt for at have spioneret for Storbritannien.

I 2010 var han del af en større fangeudveksling mellem USA og Rusland, hvor han endte i Storbritannien, hvor han fik asyl.

Til BBC fortæller Skripals slægtninge, at han stadig frygtede, at den russiske sikkerhedstjeneste ville komme efter ham en dag. Også selvom han boede på sikker afstand af sit hjemland.

Søndag blev han og hans datter fundet bevidstløse på en bænk i den sydengelske by, Salisbury, efter de havde været på restaurant kort forinden.

Facebook
Twitter