Britisk Irak-undersøgelse: Hård kritik af Tony Blair

Militær handling i Irak var ikke den sidste udvej, lyder det i den hidtil mest grundige rapport om Storbritanniens deltagelse i krigen i Irak.

Sir John Chilcot fremlagde i dag klokken 12 hovedkonklusionerne i rapporten om den britiske deltagelse i Irak-krigen. Den tidligere premierminister Tony Blair modtager også kritik møntet direkte på ham. Han overvurderede ifølge kommissionen sin evne til at yde indflydelse på George W. Bush og amerikanerne. (Foto: JOE MARQUETTE © Scanpix)

Der er benhård kritik af daværende premierminister Tony Blair i en længe ventet undersøgelse af den britiske deltagelse i Irak-krigen.

- Storbritannien gik i krig, før man havde afsøgt, om der var fredelige løsninger på konflikten. Militær handling var ikke den sidste udvej, siger Sir John Chilcot, som står i spidsen for kommissionen bag den britiske Irak-undersøgelse – den såkaldte Chilcot-rapport.

Sir John Chilcot siger også, at Tony Blair præsenterede oplysningerne om, at Saddam Hussein havde masseødelæggelsesvåben 'med en sikkerhed, som ikke kunne retfærdiggøres', og at beslutningen om at gå i Irak blev baseret på efterretninger fyldt med fejl.

Rapporten konkluderer også, at Storbritannien undergravede FN's Sikkerhedsråds autoritet ved at handle uden at have sikret sig et flertal for militær indgriben.

Tony Blair var som premierminister i Storbritannien i 2003 ansvarlig for beslutningen om at invadere Irak sammen med USA og deres allierede.

Han begrundede blandt andet beslutningen med, at Saddam Hussein var i besiddelse af masseødelæggelsesvåben. Det er dog aldrig lykkedes at finde våbnene.

Sir John Chilcot siger også, at man burde have forudset de problemer, som fulgte efter krigen, hvor sekterisk vold mellem sunni- og shiamuslimer brød ud i lys lue.

Den britiske Irak-kommission har de seneste syv år har gransket Storbritanniens deltagelse i krigen i Irak og er den hidtil mest grundige rapport om årene før, under og efter krigen, der blev indledt i 2003.

Man har blandt andet gransket 29 notater mellem Tony Blair og den amerikanske præsident George W. Bush, som blev sendt i årene 2000-2003.

Formålet med rapporten har været at tage ved lære af erfaringerne fra Irak, så den britiske regering er bedre udrustet til at håndtere lignende situationer i fremtiden.

Der er ikke planer om en lignende undersøgelse i Danmark, da den danske Irak-kommission blev lukket ned sidste år.

Rapporten kan læses her.