Britisk minister: Beklædning på Grenfell Tower var ulovlig

Både den offentlige undersøgelse og politiets efterforskning vil se nærmere på beklædningen.

- Jeg har forstået det sådan, at den omtalte beklædning, denne brandfarlige beklædning som er forbudt i Europa og USA, også er forbudt her, forklarede finansminister Philip Hammond på BBC1. (Foto: handout © Scanpix)

Beklædningen på højhuset Grenfell i London Tower, der gik i brand i onsdags, har tilsyneladende været brugt ulovligt.

Det siger den britiske finansminister, Philip Hammond, i et interview til BBC1.

- Jeg har forstået det sådan, at den omtalte beklædning, denne brandfarlige beklædning som er forbudt i Europa og USA, også er forbudt her, forklarer ministeren.

- Så der er to separate spørgsmål: Er vores regler korrekte? Altså tillades de rigtige typer materialer, og forbydes de forkerte typer af materialer? Det andet spørgsmål er: Blev de (reglerne, red.) efterfulgt korrekt?

Philip Hammond forklarer desuden, at den offentlige undersøgelse, som Theresa May har nedsat, vil kigge nærmere på spørgsmålet om bygningens beklædning. Det samme vil politiets efterforskning.

Ulovligt på bygninger over 18 meter

Efter Philip Hammond udtalelser har Ministeriet for Lokalsamfund og Lokal Ledelse dog justeret en smule i den melding, skriver BBC.

Ifølge ministeriet forholder det sig således, at aluminiumspaneler med en kerne af polyethylen - der er en slags plastik - er forbudt ifølge de eksisterende byggeregulativer, hvis de benyttes på bygninger, der er højere end 18 meter.

Hvis beklædningen på Grenfell Tower har haft en kerne af polyethylen, kan det være en af forklaringerne for, hvorfor branden spredte sig så hurtigt. (Foto: TOLGA AKMEN © Scanpix)

Grenfell Tower var med sine 24 etager ifølge Wikipedia 67,3 meter højt.

Entreprenør sparede to pund per panel

Ministeriet kan dog ikke sige noget om, hvorvidt beklædningen på Grenfell Tower så også var af den forbudte type. Avisen The Guardian har dog talt med det firma, Omnis Exteriors, som leverede den beklædning, der sad på Grenfell Tower.

Og ifølge virksomheden blev man bedt om at levere paneler af mærket Reynobond PE, der netop har en kerne af polyetylen.

Omnis Exteriors producerer dog også paneler af mærket Reynobond FR, som er brandsikre (FR står for 'fire resistant', red.), der koster to pund mere per kvadratmeter end Reynobond PE.

Samlet har entreprenørerne, der tog sig af renoveringen af Grenfell Tower, der løb op i 10 millioner pund - omkring 85 millioner kroner –sparet små 5.000 pund ved at vælge den ikke-brandsikre beklædning, skriver Evening Standard.

Vil følge undersøgelsens anbefalinger

Londons borgmester, Sadiq Khan, der er valgt for Labour, forklarer til BBC, at branden i Grenfell Tower kunne have været forhindret.

- Den tragedie, som vi er vidner til, skyldes konsekvenserne af fejl og forsømmelse fra politikere, fra byrådet og fra regeringen, siger han.

Sadiq Khan forklarer desuden, at tragedien rejser en række spørgsmål om de forhold, som folk tvinges til at leve under. Han efterlyser desuden handling fra den konservative regering.

"Nedskæringer koster liv". Sådan står der på en af de plakater, som demonstranter havde med til gårsdagens demonstration ud for Downing Street - gaden hvor den britiske premierministers embedsbolig ligger. (Foto: CHRIS J RATCLIFFE © Scanpix)

Philip Hammond siger i interviewet med BBC1, at regeringen er klar til at handle, og at den vil følge de anbefalinger, der kommer frem i den offentlige undersøgelse af branden.

- Det, som regeringen bør forpligte sig til, og som jeg vil forpligte mig til nu, er, at når undersøgelsen frembringer sine resultater - og jeg mener ikke først om flere år, fordi vi vil bede dem om at fremlægge deres foreløbige resultater - så vil vi handle på dem​.

Beboere havde advaret om brandfare

Spørgsmålet om, hvorvidt der har været gjort nok for at forhindre branden i Grenfell Tower har været et emne, der har været til hidsig debat lige siden branden.

Højhuset ligger i den vestlige del af London.

Flere steder i London har der været protester og demonstrationer - blandet andet ved rådhuset i kommunen Kensington, hvor højhuset ligger, og foran Downing Street, hvor premierminister Theresa May har sin embedsbolig.

Kritikken har også fået næring af, at beboerne i Grenfell Tower i 2013 advarede om en brandrisiko gentagne gange. Blandt andet hævede beboerne, at en stor brand med nød og næppe var blevet afværget efter fejl i el-installationerne det år.

Beboerne klagede til deres ejendomsselskab over, at de ikke var blevet ordentligt instrueret i brandsikkerheden. De havde fået at vide, de skulle blive i deres lejligheder ved en brand.

Torsdag besøgte premierminister Theresa May området omkring Grenfell Tower. Hun har dog været kritiseret for kun at tale med udrykningspersonale og ikke beboere - noget hun først gjorde den efterfølgende dag. (Foto: TOLGA AKMEN © Scanpix)

- Der er ikke og har aldrig været nogen vejledning på Grenfell Towers opslagstavle eller på de individuelle etager om, hvordan beboerne skal handle i tilfælde af brand, skrev beboerne blandt andet i en skrivelse på beboerhjemmesiden i november 2016.

- Vi forudser, at det ikke varer længe, før ordene i denne skrivelse vil hjemsøge ledelsen, og vil vil gøre alt for at sikre os, at de ansvarlige ved, hvor længe og hvor forfærdeligt vores udlejer har ignoreret sit ansvar for at sikre lejernes ve og vel. De kan ikke sige, de ikke er blevet advaret, lød det fra beboergruppen.

Historien kort

  • Natten til onsdag brød branden ud i Grenfell Tower, der ligger i London-bydelen Kensington.

  • Branden menes ifølge BBC at være brudt ud på fjerde sal og har efterfølgende spredt sig hurtigt.

  • 65 personer blev reddet ud af bygningen af brandvæsenet.

  • I alt 18 personer er indlagt, skriver The Guardian. Af dem er ni personer fortsat i kritisk tilstand.

  • Politiet i London oplyste i går, at 58 personer formodes at have mistet livet i branden. Tallet kan dog stige.