Britisk minister om giftangreb på russisk eks-spion: Kæmpe efterforskning i gang

Ifølge den britiske indenrigsminister bruger regeringen 'enorme ressourcer' på at finde de skyldige.

Bænken, som de to russere blev fundet på og en politibil er nogle af de ting, som militæret i beskyttelsesdragter dækker til og undersøger for spor. Også Skipals kones og søns grav blev dækket til i går. (Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS © Scanpix)

240 identificerede vidner og mere end 200 stykker bevismateriale.

Det er status på efterforskningen i sagen om den tidligere russiske dobbeltspion, Sergei Skripal, og hans 33-årige datter, Yulia, der blev fundet livløse på en bænk i den britiske by Salisbury sidste søndag.

Det fortæller den britiske indenrigsminister, Amber Rudd, til BBC.

Ifølge britisk politi er de to russere blevet udsat for et overlagt drabsforsøg ved brug af nervegift.

Stadig i kritisk tilstand

Sergei og Yulia Skripal er fortsat indlagt på intensiv afdeling i kritisk tilstand. Det samme er en politibetjent, som var en af de første, der nåede frem til den 66-årige russer og hans datter, efter at de var faldet om på bænken i Salisbury.

Betjenten blev skadet af giften, som endnu ikke er blevet identificeret. Han fik det dårligt efterfølgende og blev indlagt – men han er ved bevidsthed og ser sin familie, oplyser BBC.

Flere end 250 betjente fra antiterrorenheder er nu involveret i det, som ministeren kalder for en ”kæmpe efterforskning”.

Har efterforsket i en uge

Efter et møde med regeringens krisekomité, Cobra, i går sagde Amber Rudd, at regeringen bruger enorme ressourcer på at forsøge at identificere de ansvarlige for mordforsøgene.

- Denne undersøgelse er fokuseret på at sikre, at vi holder folk trygge, og at vi indsamler alle beviser, lød det fra indenrigsministeren.

- Politiet har sagt, at hvis nogen mener, at de har yderligere oplysninger, vil de byde dem velkommen. Der er også betydelige mængder af videoovervågning, de skal gennemgå. Dette er en omhyggelig, detaljeret undersøgelse, og politiet skal have plads og tid til at komme videre med det.

Der bliver lavet undersøgelser af Skripals kones og søns grave på London Road Cemetery i Salisbury. (Foto: Peter Nicholls © Scanpix)

Her til formiddag oplyser BBC, at der er fundet spor af et nervegift på den restaurant, hvor den russiske eksspion og hans datter spiste sidste søndag eftermiddag, men mediet oplyser ikke, hvor informationerne stammer fra.

Rusland nægter at have haft noget med angrebene at gøre.

Rekrutteret af MI6

I 2004 blev Sergei Skripal anholdt og sigtet for at have udleveret identiteterne på adskillige russiske efterretningsagenter, der arbejdede undercover i Storbritannien, til den britiske efterretningstjeneste MI6.

Ifølge den russiske efterretningstjeneste var Skripal blevet rekrutteret af MI6 i midten af 1990'erne, da han stadig var i militærtjeneste.

Skripal skulle ifølge anklagerne være blevet betalt store summer for at udlevere de fortrolige oplysninger og have fortsat med at arbejde for MI6, selv efter at han gik på pension i 1999.

To år efter, i 2006, blev Skripal idømt 13 års fængsel for sine forbrydelser - højforræderi i form af spionage. Han slap billigt, skrev de russiske medier dengang. Skripals familie afviser fortsat den dag i dag, at han nogensinde arbejdede som agent for MI6.

Han nåede da også kun at afsone fire år for sine forseelser. I 2010 blev han frigivet som led i en byttehandel mellem Rusland og USA.

Søn død af leversvigt

Selvom Skripal var på sikker afstand af sit hjemland, var han stadig årvågen. Han frygtede, at den russiske sikkerhedstjeneste ville komme efter ham en dag, fortæller hans slægtninge.

I 2012 mistede Skripal sin hustru, Liudmila, til kræft.

For to år siden døde Skripals storebror i Moskva, og sidste juli døde Skripals søn, Alexander, under en ferie i Sankt Petersborg af pludseligt leversvigt. Han blev 43 år og er begravet ved siden af sin mor i Salisbury.