Britisk minister reagerer forsigtigt på Litvinenko-rapport

Den britiske regering har kaldt den russiske ambassadør til møde efter rapport om spiondrab.

Den britiske indenrigsminister, Theresa May, vil indkalde den russiske ambassadør for at give udtryk for utilfredshed med manglende vilje til at opklare mordet på den tidligere russiske spion Aleksander Litvinenko. (Foto: Facundo Arrizabalaga © Scanpix)

Den britiske regering vil tilkalde den russiske ambassadør og indefryse midler, der har forbindelse til drabet på den afhoppede russiske agent Aleksander Litvinenko.

Det siger den britiske indenrigsminister, Theresa May, i en kommentar til den kommissionsundersøgelse, der har fastslået, at den russiske præsident, Vladimir Putin, kan have beordret drabet på Litvinenko i 2006.

På mødet vil hun udtrykke sin utilfredshed med Ruslands manglende vilje til at opklare mordet på Litvinenko.

- Det er et åbenlyst og uacceptabelt brud på de mest fundamentale principper i folkeretten, siger hun.

Litvinenko døde af det radioaktive middel polonium 210, der formentlig var hældt i hans te under et møde med to russiske agenter på et London-hotel.

Ifølge Theresa May er anholdelsesordren på de to russiske agenter, Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun, stadig aktiv gennem Interpol.

En talskvinde for den britiske premierminister, David Cameron, kaldte kort forinden konklusionerne i Litvinenko-undersøgelsen for ekstremt alvorlige.

Premierminister Cameron havde inden torsdagens offentliggørelse af Litvinenko-rapporten givet udtryk for, at han ikke er klar til et mere anstrengt forhold til Putin og Rusland.

/ritzau/Reuters