Britisk nødhjælpsansatte beskyldes for at købe sex af kriseramte

Ansatte hos Oxfam er blevet afskediget efter beskyldninger om seksuel udnyttelse.

Oxfams chef undskylder for sine ansattes opførsel i Haiti efter det voldsomme jordskælv i 2010. (Foto: Peter Nicholls © Scanpix)

En skandale om seksuel udnyttelse af katastroferamte har ramt en af Storbritanniens største nødhjælpsorganisationer, Oxfam, som blandt andet tjener sine penge på genbrugsforretninger.

Ifølge den britiske avis The Times beskyldes syv Oxfam-ansatte for at have betalt for sex blandt andet af mindreårige, mens de var udsendt som nødhjælpsarbejdere efter det voldsomme jordskælv i Haiti for syv år siden. The Observer skriver, at det samme angiveligt skulle være sket under nødhjælpsarbejde i det afrikanske land Chad for ti år siden.

Beskyldningerne har nu fået regeringen til at genoverveje deres forhold til Oxfam.

Den britiske udviklingsminister, Penny Mordaunt, udtalte i dag i et interview med BBC, at hun ser tegn på "manglende moralsk ledelse" i nødhjælpsgruppen:

- Hvis der ikke er et moralsk lederskab i toppen af organisationen, kan vi ikke have dem som partnere.

Ifølge ministeren er beskyldningerne om seksuelt misbrug forræderi mod de mennesker, Oxfam var der for at hjælpe, samt de personer, som sendte dem af sted for at udføre arbejdet.

Oxfams direktør, Mark Goldring, undskylder de ansattes opførsel, som han kalder ”uacceptabel og i modstrid med organisationens værdier”:

- Jeg er flov over Oxfams opførsel.

Han påpeger dog, at Oxfam ikke er den eneste organisation, der har eksempler på forkert opførsel blandt ansatte.

- I hver organisation er der hvert år episoder med seksuelt misbrug og chikane, siger direktøren.

Fire personer er afskediget

Oxfam blev bekendt med beskyldningerne tilbage i 2011 og satte en undersøgelse i gang. Den blotlagde blandt andet, at medarbejdere, heriblandt en landechef, havde købt sig til sex og holdt orgielignende fester, mens de var udsendt for at hjælpe kriseramte personer. Prostitution er desuden ulovligt i Haiti.

Fire personer blev afskediget og tre andre fik lov til at gå af sig selv.

The Times skriver, at Oxfams undersøgelse blev hæmmet af, at de ikke ville have sagen frem i lyset, men Oxfam afviser selv, at de skulle have dækket over beskyldningerne og fortæller, at de informerede relevante personer om undersøgelsen. De fremlagde dog ikke alle detaljer i sagen. Ifølge Mark Goldring kunne det have tiltrukket ekstrem opmærksomhed, hvilket ikke ville have været til nogens bedste.

Udviklingsministeren kritiserer Oxfams håndtering af sagen. Ifølge hende skulle organisationen have været mere åben omkring beskyldningerne.

- De gjorde helt sikkert det forkerte, lyder det fra ministeren i interviewet med BBC.

Penny Mordaunt vil mødes med Oxfam mandag, og hun gør det klart, at hvis nødhjælpsorganisationen fortsat ønsker økonomisk støtte fra regeringen i Storbritannien, skal de overlevere alle informationer om det seksuelle misbrug i Haiti. De modtager årligt over 260 mio. kroner fra den britiske stat.

Oxfam har siden skandalen indført nye retningslinjer for, hvordan organisationen både forebygger og håndterer misbrugstilfælde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk