Britisk politi anholder mand og kvinde for dronekaos over Gatwick

Politiet mistænker to anholdte for intet mindre end 50 droneflyvninger over landets næst travleste lufthavn.

Flyene begyndte igen at lette og lande fra Gatwick-lufthavnen fredag. (Foto: © REUTERS/Toby Melville, REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

To personer er blevet anholdt under mistanke for at stå bag de droneflyvninger, der har skabt kaos i flytrafikken ved lufthavnen i Gatwick nær London.

Kort efter kl. 22 lokal tid i går aftes anholdt man en mand og en kvinde i Gatwick-området.

Det oplyser politiet i Sussex ifølge Sky News.

Anholdelserne skal ses som en del af de 'fortsatte undersøgelser af den kriminelle brug af droner, som har forstyrret flytrafikken ind og ud af Gatwick Airport på alvorlig vis'.

- Vi opfordrer fortsat offentligheden, passagerer og samfundet omkring Gatwick om at være agtpågivende og hjælpe os og med det samme tage kontakt, hvis de tror, at de har informationer, som kan hjælpe os med få fat i de ansvarlige, sagde politikommissær James Collis til Sky News og fastslog, at undersøgelserne fortsætter, indtil politiet er sikker på, at man har afværget eventuelle trusler med passagerernes sikkerhed.

Lukket i flere omgange

Lufthavnen, der er Storbritanniens næsttravleste, blev lukket i flere omgange mellem onsdag og fredag på grund af en eller flere droner, der bevægede sig i luftrummet over området.

Ifølge politiet er der blevet iagttaget intet mindre end 50 droneflyvninger over landingspladsen, hvor et potentielt sammenstød med et fly under landing eller afgang kunne have været katastrofalt.

En talsmand for Gatwick Airport bekræfter, at man fredag aften havde genoptaget flyvningerne, efter man havde suspenderet ankomster og afgange i mere end en time, efter at man havde set en drone kl. 17.10 lokal tid.

Et målrettet angreb

Der er indført nye tiltag for at gøre det sikkert at flyve, selvom man har set droner i luften.

Ifølge The Guardian er det muligvis det israelsk-udviklede Drone Dome-system, der er taget i brug. Her kan man med en radar opdage dronerne, og man kan forstyrre kommunikationen mellem dronen og dens operatør, således at myndighederne i stedet kan overtage kontrollen med dronen og lande den.

Over 100.000 passagerer blev berørt af aflyste afgange.

Lufthavnens administrerende direktør, Stewart Wingate, siger til The Guardian, at man har været udsat for et målrettet angreb, som har haft til formål at lukke lufthavnen og skabe maksimalt kaos op til jul.

- Disse begivenheder henleder opmærksomheden på en større strategisk udfordring for luftfarten her i landet, og vi må håndtere den hurtigst muligt i et samarbejde mellem luftfartsindustrien, regeringen og alle andre relevante myndigheder.

/DR Nyheder/

Opdateret med flere detaljer og citater.