Britisk politi: Der kan gemme sig mere nervegift

Mens britisk politi fortsat leder efter spor af gift og gerningmænd, er et af ofrene nu uden for livsfare.

Retsmedicinere har været til stede i Amesbury, siden et ægtepar blev indlagt, efter at de kom i kontakt med nervegift. (Foto: © HENRY NICHOLLS, Scanpix)

Britisk politi er stadig ikke kommet tættere på at finde ud af, hvem der står bag angrebene med nervegiften Novichok.

Søndag døde den 44-årige kvinde Dawn Sturgess, efter at hun i sidste uge blev syg efter at have været i kontakt med en lille beholder af glas med nervegassen Novichok i byen Amesbury.

Det samme middel, der blev brugt til attentatet på eksspionen Sergej Skripal og hans datter Julia i Salisbury 4. marts, men de overlevede begge.

De to byer Amesbury og Salisbury ligger tæt på hinanden.

Og det kan ikke garanteres, at der ikke findes mere nervegift, siger Neil Basu, leder af den britiske anti-terrorgruppe, ifølge nyhedsbureaet Reuters.

- Jeg ville gerne kunne stå her og sige, at vi har identificeret og fanget de ansvarlige, og at vi er fuldstændig sikre på, at der ikke er flere spor af nervegiften tilbage nogle steder i landet.

- Den hårde sandhed er dog, at jeg ikke kan give sådanne forsikringer og garantier på dette tidspunkt, siger han.

Neil Basu understreger også, at det er muligt, at man aldrig med sikkerhed kan koble episoderne i Amesbury og Salisbury til hinanden.

Nervegiften blev udviklet af Sovjetunionen under den kolde krig, og Storbritannien lægger ansvaret for attentatet på Rusland. Sergej Skripal arbejdede som russisk dobbeltagent, der spionerede for Storbritannien, hvor han kom til som led i en udveksling af spioner.

Myndighederne spærrede hele gader af efter episoden i Amesbury, hvor en kvinde senere mistede livet. (Foto: © CHRIS J RATCLIFFE, Scanpix)

Offer uden for livsfare

Det andet offer, den 45-årige Charlie Rowley, der på en eller anden måde også kom i kontakt med Novichok i Amesbury, kom i går til bevidsthed.

I dag kan de britiske sundhedsmyndigheder fortælle, at Charlie Rowley er uden for livsfare og altså ikke længere i kritisk tilstand. Dawn Sturgess var hans kone.

Siden Charlie Rowley blev indlagt 30. juni, har han været bevogtet, fordi han som den eneste kan fortælle, hvor og hvornår han og konen kan være kommet i kontakt med beholderen med nervegiften.

Scotland Yard fortalte i går, at det kan tage dage, før han får sin hukommelse og fokus tilbage, fordi han er så udmattet.

Skal finde giften

Det er altafgørende for befolkningens sikkerhed i og omkring de to byer, at man finder frem til giften, for ifølge Neil Basu kan giften have virkning i 50 år, hvis den bliver opbevaret i en beholder.

Anti-terror-lederen mener, at parret kunne have samlet beholderen op efter angrebet på Skripal-familien i marts, og at de først har åbnet den senere.

- Jeg synes, de er de mest uheldige mennesker nogensinde, siger han.

Neil Basu afviser dog ikke, at der kan have været flere beholdere.