Britisk politi sigter to navngivne russere i Skripal-sagen

Der er udstedt en europæisk arrestordre, men de vil ikke blive søgt udleveret fra Rusland.

Alexander Petrov og Ruslan Boshirov er mistænkt for at stå bag giftangrebet i Salisbury. (Foto: © handout, Scanpix)

Britisk politi har nu samlet beviser nok til at sigte to navngivne russere for mordforsøg på den tidligere russiske spion Sergei Skripal og hans datter Julia Skripal i Salisbury i marts. Det drejer sig om Alexander Petrov og Ruslan Boshirov.

Russerne sigtes også for mordforsøg på en britisk betjent, som blev syg af at undersøge de tos hjem, samt for at være i besiddelse af og bruge en nervegift.

Sergei Skripal og hans datter blev forsøgt dræbt med nervegiften Novichok, men overlevede begge. I sommer døde til gengæld en britisk kvinde, som havde fundet rester af giften.

Ifølge Reuters er der udsendt en europæisk arrestordre på de to russere. De vil til gengæld ikke blive søgt udleveret fra Rusland.

- Vi vil ikke søge Rusland om udleveringen af disse to mænd, da den russiske forfatning ikke tillader udlevering af landets borgere, siger Sue Hemming fra den britiske anklagemyndighed, ifølge nyhedsbureauet.

Kan have rejst under dæknavne

Ifølge britisk politi indrejste de to sigtede direkte fra Moskva 2. marts og forlod landet igen 4. marts.

Det skete med autentiske russiske pas, udstedt til de to navne, som nu er offentliggjort af den britiske anklagemyndighed.

Det står dog ikke klart, om navnene er dæknavne. Derfor har den britiske anklagemyndighed også offentliggjort billeder af de to og bedt offentligheden om hjælp til at identificere dem.

Politiet har siden fundet spor af Novichok i det hotelværelse, hvor de to boede under opholdet i Storbritannien.

I efterforskningen er der også blevet inddraget optagelser af de to russeres færden, deriblandt på hvad politiet mener var en rekognosceringstur til Salisbury, umiddelbart efter ankomsten.

Fanget på video tæt på Skripals adresse

Søndag den 4. marts blev de to russere igen optaget af videoovervågning tæt på Skripal-familiens hus.

Politiet mener, at de her smurte nervegiften på husets dør, før de tog direkte i lufthavnen Heathrow med tog og metro og fløj tilbage til Moskva.

Samme dag blev Sergei og Julia Skripal fundet livløse på en bænk ved bymidten i Salisbury, efter de havde rørt ved den kraftige gift.

Efterforskningens resultat betyder, at man nu vurderer, at man kan føre bevis for russernes skyld i retten. Til gengæld har man valgt ikke at inddrage den senere episode fra i sommer, hvor to blev forgiftet, efter at have fundet giftrester.

- Anklagere fra antiterrorpolitiet har overvejet beviserne og konkluderet, at der er beviser nok til, at det er realistisk at få dem dømt, siger anklagemyndighedens Sue Hemming ifølge The Guardian.

Rusland afviser at kende sigtede

Sagen har ført til et iskoldt forhold mellem Storbritannien og Rusland, trods at sidstnævnte har fastholdt sin uskyld i sagen.

Den linje fortsætter i dag, trods at nervegiften Novichok er udviklet i Sovjetunionen under den kolde krig, og to russere nu er sigtet.

Ruslands udenrigsministerium siger ifølge det russiske nyhedsbureau RIA, at Rusland ikke genkender navnene på de to personer, som Storbritannien vil have anholdt.

Det opfordrer briterne til at samarbejde med Rusland om efterforskningen.

Den britiske premierminister Theresa May forventes at tale om sagen i det britiske parlament senere i dag.