Britisk politiker knivdræbt under møde med vælgerne

Det britiske parlamentsmedlem David Amess er død, efter at han blev angrebet i en kirke.

Politiet bevogter en gade ved den kirken i byen Leigh-on-Sea ved Essex, hvor den britiske politiker Sir David Amess i dag blev angrebet og dræbt. (Foto: Nick Ansell © Associated Press)

Et møde med vælgerne i en kirke i byen Leigh-on-Sea udviklede sig i dag dramatisk for det britiske parlamentsmedlem Davis Amess.

En mand angreb den 69-årige konservative politiker og stak ifølge politiet ham flere gange med en kniv.

Redningsfolk ankom med helikopter til kirken godt 60 kilometer øst for London, men det lykkedes ikke at redde politikerens liv.

- Vi fandt en mand, der var såret. Han blev behandlet af nødberedskabet, men døde desværre på gerningsstedet. En 25-årig mand blev hurtigt anholdt, efter at betjente ankom til gerningsstedet, lyder det fra politiet i Essex.

Den 25-årige er i politiets varetægt, og der ledes ikke efter flere personer, oplyses det. Politiet har endnu ikke meldt noget ud om et eventuelt motiv.

Minder om drabet på Jo Cox

Episoden har chokeret briterne, fortæller Tinne Hjersing Knudsen, DR's korrespondent i Storbritannien.

- Angrebet skal ses i den sammenhæng, at det kun er fem år siden, at et andet britisk parlamentsmedlem blev dræbt til et lignende møde med vælgerne, fortæller hun.

David Amess var et af de længst siddende britiske parlamentsmedlemmer. Han tilhørte det konservative parti, og var blandt andet fortaler for brexit. (Arkivfoto). (Foto: RICHARD TOWNSHEND © Ritzau Scanpix)

I 2016 døde Jo Cox, parlamentsmedlem for arbejderpartiet Labour, da hun blev skudt og stukket flere gange. Angrebet, der skete få dage før, briterne skulle til brexit-afstemningen, var politiske motiveret. Derfor frygter mange i Storbritannien nu, at det også er tilfældet ved dagens angreb.

- Bekymringen er jo, at det er politisk motiveret, ligesom det var med Jo Cox. At det en person, som af ideologiske årsager har angrebet et parlamentsmedlem, som man er uenig med, siger Tinne Hjersing Knudsen.

Briterne er stolte af åbne vælgermøder

Det er blot tre dage siden, at David Amess skrev på Twitter, at han i dag ville møde vælgerne i sin valgkreds.

Der er tale om særlig britisk tradition, fortæller DR's korrespondent. En form for åbent-hus, hvor enhver kan troppe op, møde sit lokale parlamentsmedlem, og drøfte de sager, der nu ligger én på sinde.

- Det er et begreb, som briterne er ekstremt stolte af, og som de synes siger noget om, hvor god kontakt politikerne har med deres valgkredse. Men det er også noget, som der har været ekstremt stor debat om, fordi der over de seneste år er sket en forråelse af de vilkår, som politikerne arbejder under, fortæller Tinne Hjersing Knudsen.

- Der har været rigtigt mange parlamentsmedlemmer, der har været udsat for trusler og som har være nødt til at få beskyttelse eller sikkerhedsrum derhjemme. Så der er en stor debat i Storbritannien om den sikkerhed, som politikerne har i deres arbejde, siger hun.

En kvinde lægger med blomster tæt på det sted, hvor den konservative politiker David Amess blev dræbt. (Foto: TOLGA AKMEN © Ritzau Scanpix)

Drabet er da også blevet mødt med forfærdelse af de britiske politikere.

- David Amess er et vidunderligt menneske. Han er sød, sjov og bekymrer sig om de svageste i vores samfund, sagde det konservative parlamentsmedlem Robert Halfon, inden det stod klart, at Amess ikke ville overleve.

- Han gjorde kun sit arbejde, som parlamentsmedlemmer nu gør for at hjælpe folk, og så sker det her. Jeg føler en stor tristhed - en dyb, dyb tristhed, sagde han.

Den britiske premierminister Boris Johnson udtrykker også sorg over drabet.

- Han blev dræbt ved et møde med vælgerne efter næsten 40 års kontinuerlig tjeneste for borgerne i Essex og hele Storbritannien, siger han ifølge BBC.

- Jeg tror, at vi alle er fyldt med chok og tristhed i dag, siger Boris Johnson.

FacebookTwitter