Britisk topofficer modsiger USA: 'Der er ikke et øget trusselsniveau fra Iran'

USA mobiliserer i Mellemøsten efter "meget specifikke trusler om iransk aktivitet".

Blandt andet hangarskibet USS Abraham Lincoln er blevet sendt til Mellemøsten i forbindelse med USA's beskyldninger mod Iran. (Foto: MCSN JASON WAITE © Scanpix)

USA har de seneste uger malet et mere og mere foruroligende trusselsbillede af Iran. Men nu afviser en højtstående militær kilde i Storbritannien, at sikkerhedsituationen har ændret sig.

- Nej, der er ikke en stigende trussel fra iransk-støttede styrker i Irak og Syrien, siger generalmajor Christopher Ghika, næstkommanderende for Operation Inherent Resolve, som kæmper mod IS og andre terrororganisationer i Irak og Syrien.

- Er jeg bekymret over faren? Nej, faktisk ikke, siger han.

Han henviser blandt andet til medlemmerne af paraplyorganisationen for shia-militser i Irak, PMF, som styres af den irakiske regering, men hvor mange har forbindelse til Iran.

- Jeg synes, det er vigtigt at sige, at mange af dem følger reglerne, og at vi ikke har set nogen ændring i denne holdning efter den nylige udveksling mellem USA og Iran, siger officeren.

- Vi håber og forventer, at det vil fortsætte, siger generalmajor Christopher Ghika ifølge The Guardian.

Troppeopbygning i Mellemøsten

Truslen fra en påstået iransk oprustning af shia-militser i regionen har været USA's begrundelse for, at et hangarskib sendes hurtigere til området end først planlagt.

USA har også annonceret, at det sender B52-bombefly og antiluftskyts. Og i dag forlød det, at USA kalder alt andet end det mest nødvendige personel hjem fra Irak.

Samtidig skriver flere amerikanske medier, at det er blevet drøftet at flytte 120.000 soldater til området, en påstand, som USA's præsident Donald Trump dog senere har kaldt "fake news".

Den britiske generalmajors afvisning af, at militser, som støttes af Iran, er på krigsstien, har også resulteret i en usædvanlig irettesættelse fra amerikansk side.

- Nylige kommentarer fra Operation Inherent Resolves næstkommanderende går imod fundne troværdige trusler i efterretninger fra USA og allierede om iransk-støttede styrker i regionen, lyder det fra US Central Command.

- Derfor er Operation Inherent Resolve på højeste beredskabsniveau, imens vi fortsætter med at holde øje med troværdige og muligvis overhængende trusler mod amerikanske styrker i Irak, fremgår det.

Trak USA ud af atomaftale

Iran har været på USA's sigtekorn, siden præsident Trump kom til magten.

For et år siden meldte han USA ud af den atomaftale, som regnes for en af forgængeren, Barack Obamas, største bedrifter.

Den sikrede, at Iran ikke kunne producere uran eller plutonium i en kvalitet, der kan anvendes i våben.

Siden har USA løbende indført sanktioner mod Iran, blandt andet for at hindre landets olieeksport, hvilket er gået hårdt ud over økonomien.

Det fik i sidste uge Iran til at kræve hjælp fra atomaftalens øvrige underskrivere, hvis landet fortsat skal overholde den.

Særligt Donald Trumps sikkerhedsrådgiver, John Bolton, som er inkarneret Iran-høg, har talt for en konfrontatorisk linje med landet.

John Bolton har været del af enhver republikansk præsidents stab siden Reagan og har ofte og igen tordnet mod Iran. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

Og både i sidste uge og denne er udenrigsminister Mike Pompeo rejst rundt til allierede for at få dem til at bakke op om den hårde amerikanske linje.

Det er blevet mødt med skepsis, blandt andet i EU.

- Min rejse til Bagdad var for at tale med de irakiske ledere om meget specifikke trusler om iransk aktivitet, som finder sted, og som bringer vores faciliteter og mandlige og kvindelige soldater i Irak i meget væsentlig risiko, sagde han på et pressemøde i London.

Ekspert: USA og Iran føler hinanden på tænderne

Den amerikanske præsidents sikkerhedsrådgiver John Bolton, som tidligere har talt for at bombe Iran, spillede også en nøglerolle, da USA gik ind i Irak under George W. Bush.

Og flere toneangivende amerikanske medier sammenligner netop opløbet til Irak-invasionen med den nuværende sabelraslen mod Iran.

Men lektor og ekspert i sikkerhedspolitik på Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen, som har forsket i det internationale samfunds reaktion på Irans atomprogram, maner til besindighed.

Også selv om der tilsyneladende optrappes hurtigt for tiden.

- Som jeg ser det, handler det her om, at USA og Iran i forvejen føler hinanden lidt på tænderne. Og nu har Iran så meldt ud, at de vil trække sig ud af atomaftalen, siger han.

Han peger på, at USA i forvejen var i gang med at flytte rundt på hangarskibe, som det gør regelmæssigt.

- Så kan USA helt gratis sige, at de vil sende et hangarskib til Golfen. Det har været planlagt i et år, siger han.

Ingen ønsker krig

I weekenden kom det frem, at fire skibe - blandt andre to olietankere fra Saudi-Arabien - var blevet udsat for "angreb" tæt på Hormuzstrædet, som er særdeles vigtig for verdenshandlen med olie.

Og tirsdag gennemførte houthier fra Yemen, som støttes af Iran, to kordinerede angreb på Saudi-Arabiens olieinfrastruktur.

Men heller ikke det er usædvanligt, siger eksperten.

- Der er en masse, som slår på tromme, men jeg synes også det er vigtigt at holde fast i, at højstående amerikanere, inklusiv præsidenten, siger, at de ikke vil i krig. Det samme siger den iranske ledelse, siger Peter Viggo Jakobsen.

- På den ene side prøver man at piske en stemning op for at presse modparten. På den anden side siger man, at det ikke ender i krig. Så jeg ser det lidt som en rituel stammedans, hvor man prøver at presse, men ikke tør gøre noget, som kan få tingene til at gå galt, siger han.

Han afviser at risikoen for en egentlig væbnet konfrontation med Iran er højnet, fordi sikkerhedsrådgiver John Bolton har fået Donald trumps øre.

- Bolton har det verdenssyn, han har, og har aldrig forsømt en lejlighed til at eskalere en krise eller sige noget grimt om en modstander, siger eksperten.

Det får ikke lov at stikke af

Han peger på, at den amerikanske hær er imod en militær konflikt med Iran. Den amerikanske befolkning har heller ikke lyst til en ny krig i Mellemøsten.

Og præsident Trump selv vil ud af USA's krige, ikke i gang med en ny.

- Set i det lys står Bolton over for et forsvar, som siger, at han har en skrue løs, og en præsident, som intet tyder på, vil lytte til ham, siger Peter Viggo Jakobsen.

Han peger på, at tidligere simuleringer har vist, at USA vil forsøge at lukke ned for konflikten, hvis for eksempel Israel skulle gå militært mod Iran.

Hans egne samtaler med folk i den amerikanske militærtop tyder på samme tilgang.

- Derfor har jeg meget svært ved at se, hvordan det her skal få lov at stikke af. Jeg ser ingen tegn på, at det her skulle være optakten til en krise, som løber løbsk og ender i en krig, siger han.

Begynder USA rent faktisk at flytte 120.000 soldater til regionen - 150.000 blev sendt afsted til invasionen af Irak - vil han blive anderledes bekymret.

Det er nemlig en dyr øvelse, som viser at man mener det.

- Tager de det skridt, har de min opmærksomhed. Men indtil nu ser jeg bare nogle, som råber af hinanden, og foretager nogle træk, som ikke har omkostninger, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk