Britisk udenrigsminister beskylder Putin for at beordre giftangreb

Kreml afviser og kalder Boris Johnsons beskyldninger for chokerende og utilgivelige.

Den britiske udenrigsminister, Boris Johnson. (Foto: © Toby Melville, Scanpix)

Anklagerne fra Storbritannien mod Rusland tager nu til i sagen om giftangrebet mod den russiske eksspion Sergej Skripal og datteren Julia.

Den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, siger, at giftangrebet på den tidligere spion med overvejende sandsynlighed er sket efter direkte ordre fra den russiske præsident Vladimir Putin.

Dermed går han skridtet videre end den britiske premierminister, Theresa May, som indtil videre har sagt, at det er højst sandsynligt, at Rusland står bag angrebet mod Sergej Skripal og datteren, der blev fundet livløse i den britiske by Salisbury i sidste weekend.

- Vores uenigheder er med Putins Kreml og hans beslutning. Der er en overvejende sandsynlighed for, at det er hans (Putin, red.) beslutning at anvende den type nervegift, på gaderne i Storbritannien, på gaderne i Europa for første gang siden 2. Verdenskrig, siger Boris Johnson ifølge nyhedsbureauet AP.

'Utilgivelig' melding

Rusland har hidtil afvist alle anklager om at skulle være involveret i angrebet.

Talsmand for den russiske præsident, Dmitry Peskov, kalder beskyldningerne for 'chokerende'.

- Enhver kobling til vores præsident i det henseende er chokerende og et utilgiveligt brud på diplomatisk anstændighed', siger Peskov til det russiske nyhedsbureau Tass.

Rusland har hidtil nægtet at være involveret i sagen og har også nægtet kendskab til nervegiften Novichok, der blev anvendt i angrebet og som ifølge Storbritannien skulle være udviklet af sovjetisk militær i slutningen af Den Kolde Krig.

Ifølge den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, har Rusland udbedt sig adgang til prøve og undersøgelser af giften, men det ønske er ifølge Lavrov blevet afvist af briterne, der omvendt beskylder russerne for at overtræde konventionen om kemiske våben.

Den britiske premierminister, Theresa May, meddelte onsdag, at som konsekvens af manglende forklaring fra Rusland, har 23 russiske diplomater fået en uge til at forlade landet.

Ifølge nyhedsbureauet AP vil Rusland tilsvarende udvise britiske diplomater, men har endnu ikke sat tal på, hvor mange eller hvordan det skal foregå.