Britisk udsending: Handelsaftale kan tage ti år at få på plads

Briternes udsending til EU forventer først en handelsaftale med EU engang i 2020'erne.

En handelsaftale mellem EU og Storbritannien ventes at tage mere end de planlagte to år, og den vurdering er premierminister Theresa May ikke tilfreds med. (Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS © Scanpix)

Det kan tage helt op til ti år at få forhandlet en brexit-handelsaftale på plads, og det kan stadig slå fejl, siger Storbritanniens udsending til EU til den britiske regering under premierminister Theresa May. Det oplyser BBC.

Udsendingen Ivan Rogers advarer om, at det blandt de europæiske lande er den udbredte opfattelse og forventning, at en handelsaftale mellem Storbritannien og EU efter briternes udtræden først vil komme på plads først eller midt i 2020'erne.

Og de nationale parlamenter i medlemslandene vil kunne forsinke processen yderligere, hvis de forkaster aftalen eller kræver ændringer til den.

Premierminister Mays kontor siger, at regeringen ikke anerkender de synspunkter, som den britiske diplomat giver udtryk for.

Ivan Rogers har antydet, at de europæiske ledere venter en frihandelsaftale med briterne snarere end et fortsat britisk medlemskab af Det Indre Marked.

EU-Kommissionens brexit-forhandler, Michel Barnier, sagde i sidste uge, at forhandlingerne om den britiske exit fra EU kun kommer til at vare omkring halvandet år.

Det betyder, at forhandlingerne om den britiske udmeldelse skal være afsluttet i oktober 2018, så betingelserne for udmeldelsen og det nye forhold mellem EU og Storbritannien kan nå at blive formelt vedtaget i tide.

/ritzau/

Facebook
Twitter