Britiske aviser om Boris Johnsons exit: Er brexit-drømmen døende?

Flere ministre har forladt den britiske regering på grund af plan for brexit.

Den afgåede udenrigsminister, Boris Johnson, er skarp i sin kritik af den brexit-plan, som premierminister Theresa May fremlagde for sit kabinet fredag. (Foto: Matt Dunham © Scanpix)

Han har været stærk fortaler for brexit, men nu har Boris Johnson, tidligere udenrigsminister, foretaget sit eget exit fra den britiske regering.

Det meddelte han mandag, efter at den britiske premierminister, Theresa May, fredag havde fremlagt en, ifølge ham, for sløj plan for at forlade EU.

Han har kæmpet for et mere definitivt farvel, hvorimod Theresa Mays plan indebærer et fortsat tæt forhold til EU, der er Storbritanniens største handelspartner. Og det kunne Boris Johnson ikke acceptere.

Det samme kunne brexit-minister David Davis heller ikke stå model til og valgte sent søndag at forlade regeringen.

Men hvad vil weekendens opsigelser betyde for premierministeren?

Det spørgsmål dominerer forsiderne på de britiske aviser, der er splittede dagen derpå.

Brast brexit eller en May, der fortsætter kampen?

Nogle aviser lander på, at Theresa May formår at holde fast i sin magt, mens andre vinkler ind på, at brexit-drømmen er døende.

The Guardian skriver, at Theresa May - på trods af splittelsen - har konfronteret brexit-oprørerne for en stund og advaret dem om, at hvis de ikke følger trop og følger regeringens linje, så risikerer de at overgive magten til Jeremy Corbyn, der er Labours leder og Mays rival til posten som premierminister.

Også Financial Times beskriver en premierminister, der klamrer sig til magten og forsøger at bekæmpe alle forsøg på at blive væltet.

Andre aviser såsom The Telegraph og The Times vinkler hårdt ind på, at splittelsen i regeringen er et farvel til brexit og citerer Boris Johnson for at sige, at "brexit-drømmen er døende".

Og så er der tabloidavisen The Sun, der beder Theresa May og Boris Johnson om at udskyde deres stridigheder til efter VM i fodbold med henvisning til, at England er i semifinalen.

Foto af forsiden på The Sun. (Foto: Christina Nordvang Jensen DR Nyheder)

Men på trods af at regeringen er dybt splittet, vandt Theresa May opbakning til planen for Storbritanniens fremtid udenfor EU i sit kabinet fredag.

Derudover har hun allerede udnævnt afløserne til de to ministerposter. Sundhedsminister Jeremy Hunt bliver ny udenrigsminister efter Boris Johnson, og Dominic Raab bliver ny brexit-minister.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk