Britiske demonstranter til Cameron: Stop nedskæringer

Camerons bebuder nedskæringer i sociale udgifter på 120 milliarder. Det har fået hundredetusinder på gaden i protest.

Arrangørerne siger, at flere hundredetusinder briter var på gaden i dag mod regeringens nedskæringer. (Foto: PETER NICHOLLS © Scanpix)

Hjertet af London er skueplads for en stor demonstration, der er vendt mod den nye konservative regering.Titusindvis af mennesker er på gaderne i Westminster i den britiske hovedstad, London, hvor de demonstrerer mod den nye konservative regering og dens planer om besparelser.Flere hundredetusinder på gaden"Stop besparelserne nu" og "Afvis tory-styret" står der på bannerne, som demonstranterne har båret med sig fra Bank of England i hovedstadens finansdistrikt til parlamentet i Westminster.

"Tory" er kaldenavnet for de konservative, der ledes af premierminister David Cameron.Politiet vil ikke vurdere, hvor stor demonstrationen er, men arrangørerne siger, at der er flere hundredetusinde på gaden.Det er paraplyorganisationen Folkets Forsamling Mod Nedskæringer, der har organiseret demonstrationen. Den støttes af flere fagforbund, fredsaktivister og flere politikere fra Arbejderpartiet og De Grønne.- Denne demonstration har overgået vore forventninger. I dag er begyndelsen på en massebevægelse, der går mod regeringen, siger en talskvinde for organisationen.

  • Blot en måned efter det britiske valg, hvor De Konservative vandt en overraskende komfortabel sejr, var tusinder af briter på gaden i London for at demonstrere mod de planlagte nedskæringer. (Foto: JUSTIN TALLIS © Scanpix)
  • Demonstranternes budskaber var mange og forskellige, men grundlæggende var de enige om, at den stigende ulighed og nedskæringer på den offentlige service de seneste år i Storbrittanien var forkert. (Foto: JUSTIN TALLIS © Scanpix)
  • Demonstranterne kom til London fra hele Storbritannien for at vise deres utilfredshed med sparekurene, der har været regeringens svar på at nedbringe en høj statsgæld. (Foto: PETER NICHOLLS © Scanpix)
  • Flere prominente briter deltog i demonstrationen, bl.a. sangerinden Charlotte Church og komikeren Russell Brand. (Foto: PETER NICHOLLS © Scanpix)
  • Demonstrationen var arrangeret af bevægelsen "People's Assembly", der havde arrangeret demonstrationer flere steder i Storbritannien i dag. People's Assembly skønner selv, at ca. 250.000 deltog i demonstrationer i Storbritannien. (Foto: ANDY RAIN © Scanpix)
  • Der var mange farverige plakater ved dagens demonstration. Her står der bl.a. "besparelser dræber besparelser". Udsagnet henviser til situationen i de Sydeuropæiske lande, hvor man i kølvandet på finanskrisen så de kraftige spareplaner få økonomierne til at skrumpe kraftigt. Det fik den effekt, at BNP faldt, mens gælden steg, og det fik den relative gældsbyrde til at stige, der på den måde eroderede besparelserne. (Foto: ANDY RAIN © Scanpix)
  • Der var dog ikke dårlig stemning til dagens demonstration i London. (Foto: JUSTIN TALLIS © Scanpix)
  • Demonstrationen løber her igennem Londons Financial District, der huser nogle af Europas største finansielle virksomheder. Og det er særligt her, at væksten i den britiske økonomi er kommet fra de sidste år. Demonstranterne mener dog ikke, at den vækst er kommet andre end eliten til gode. (Foto: JUSTIN TALLIS © Scanpix)
  • På trods af en generel fredelig demonstration, måtte politiet alligevel have brandslukkerne frem foran parlamentet, hvor plakater blev sat i brand. (Foto: PETER NICHOLLS © Scanpix)
1 / 9

Kendte går foranDemonstranterne står ikke bare og kigger. De har hørt taler af blandt andre sangerinden Charlotte Church og komikeren Russell Brand.- Hvis du skammer dig over, at du må have fødevarehjælp, fordi denne regering hellere ser dig sulte, så rank ryggen. Du har moralen på din side, sagde sangerinden i sin tale.

De britiske konservative vandt overraskende absolut flertal i parlamentet ved valget i maj.Partiet stod også i spidsen for den koalitionsregering, der i de fem år op til valget førte en sparepolitik for at få has på Storbritanniens store budgetunderskud.Sociale udgifter ned med 120 mia.I valgkampen sagde Cameron, at det er nødvendigt med yderligere besparelser for at få underskuddet helt væk.Regeringen planlægger at reducere de sociale udgifter med yderligere 12 milliarder pund, omkring 120 milliarder kroner.Den store gæld, siger Cameron-regeringen, gør Storbritannien sårbar, hvis verden rammes af en ny finanskrise./ritzau/Reuters

Facebook
Twitter