Britiske forskere finder verdens måske ældste Koran

Den udgave af Koranen, som er fundet i gammel bogsamling, kan være skrevet kun 10-20 år efter profetens død.

Britiske forskere har fundet en tidlig Koran - måske den ældste. (Foto: PETER NICHOLLS © Scanpix)

I næsten et århundrede har en gammel udgave af Koranen - måske den ældste eksisterende - ligget og samlet støv på et arkiv på universitetet i Birmingham.

Her blev den opdaget af en ph.d.-studerende, som gik og søgte i bogsamlingen. Manuskriptet blev så sendt til undersøgelse hos eksperter i Oxford.

En avanceret dateringsteknik med kulstof-14 har afsløret, at kopien af den hellige bog måske er den ældste - eller en af de ældste - eksisterende.

Skrevet på ged eller får

Den fundne Koran blev skrevet for mindst 1370 år siden, og skindet den er skrevet på - ged eller får - er lige så gammelt eller måske ældre end profeten Muhammed.

Undersøgelserne i Oxford viser, at pergamentet med 95 procent sikkerhed er fra mellem år 568 og 645.

Den person, som har skrevet kopien, kan meget vel have kendt profeten Muhammed.

Ifølge den muslimske tradition modtog profeten åbenbaringer mellem år 610 og 632.

Glæde blandt muslimer

Universitetets chef for den særlige bogsamling, Susan Worrall, havde ikke "i sin vildeste fantasi" troet, at kopien kunne være så gammel.

- Det har været fantastisk spændende at finde ud af, at vi har et af de ældste fragmenter af Koranen i hele verden, siger Susan Worrall.

Opdagelsen vækker også jubel i det muslimske samfund i Birmingham.

- Da jeg så disse sider, blev jeg meget rørt. Jeg græd tårer af lykke, og jeg er sikker på, at folk over hele Storbritannien vil komme til Birmingham for at se siderne, siger Muhammad Afzal, der er formand for Birminghams Centrale Moske.

/ritzau/