Britiske jihad-turister viser deres tortur og henrettelse frem på Facebook

To britiske jihadister har lagt en video ud, hvor syriske oprørere bliver tortureret.

En britisk statsborger og islamist, der er taget til Syrien for at kæmpe har lagt dette billede op på sin twitterprofil. Den medfølgende tekst lyder: Min første gang. Billedet er lagt op, efter han har skrevet, at han ville dræbe tre syriske fanger. (© Sky News)

Det er ikke kun det syriske regime, der står bag tortur og andre uhyrligheder mod oprørerne fra den frie syriske hær.

Forskellige islamistiske grupperinger under al-Nusra-fronten, der er bakket op af al-Qaeda, udnytter også det kaos, som landet er i til at sætte deres egen voldelige dagsorden.

Blandt islamisterne er en del vestlige statsborgere, de såkaldte jihad-turister - heriblandt over 90 danskere og mindst 40 britiske muslimer.

Hidtil er det ikke lykkedes at fremskaffe håndfaste beviser for, at danske eller britiske jihad-turister begår krigsforbrydelser i Syrien.

Men nu er det første bevis landet, for det er lykkedes det britiske medie Sky News at få fat i en video, der er lagt op på to britiske statsborgeres Facebook-profiler.

Fornærmet Allah

De bor begge i London men befinder sig i øjeblikket i det nordvestlige Syrien, hvor de kæmper for en islamistisk gruppe under al-Nusra-fronten.

Videoen viser en mand, der er bundet til et bildæk. Mens han er bundet fast, slår en gruppe mænd ham flere gange over benene med en jernstang.

De slår så voldsomt, at jernstangen på et tidspunkt knækker.

I videoen kan man høre, at manden råber bedende for sit liv med en syrisk accent. Han råber også, at han ikke er en 'kuffar', der betyder vantro på arabisk.

Den britiske statsborger, der har lagt videoen op af torturen, skriver, at manden er fra oprørsgruppen den frie syriske hær.

Han skriver også, at mandens brøde er, at han har fornærmet Allah.

- Nogle FSA (oprørere fra den frie syriske hær, red) er begyndt at tro, at de styrer tingene. Det her FSA-udskud havde nok ikke troet, at vi ville tage ham til fange, efter han sagde fornærmende ting til vores brødre, står der i oplægget til videoen.

Han skriver videre:

- To gik foran og svor ved Allah. Efter det var der ikke noget, der stoppede os. LOL.

Mandens tilstand ovenpå det voldelige angreb mod ham fremgår ikke af videoen, der er lagt op 30. januar i år.

Første bevis for britisk tortur

Sky News har fået verificeret den britiske statsborgers identitet igennem Center for Radikalisering ved Kings College i London.

- Video-materialet er ret unikt, fordi det viser torturering af en person, der er syrisk oprører. Vi har hørt meget om, at oprørsgrupperne angriber hinanden, men det er første gang, vi ser bevis for, at der er en britisk statsborger, der er involveret i det, siger Shiraz Maher, der monitorerer udviklingen i Syrien gennem de sociale medier til Sky News.

Den anden britiske statsborger, der ligeledes har skiftet sit London-hjem ud med et ophold hos en islamistisk oprørsgruppe i Syrien, viser tre fanger på sin Twitter-profil.

Over billedet af de tre fanger, der har bind for øjnene, skriver han:

- Fangede de her forbrydere i dag. Om Allah vil, vil de være døde i morgen. Kan ikke vente til at mærke følelsen af, at når du lige har slået nogen ihjel.

Senere posterer han et billedet af en blodig hånd på sin Twitter-profil med beskrivelsen:

- Min første gang.

Afviser henrettelse

Billedet af den blodige hånd er efterfølgende dukket op på forskellige steder på internettet, hvor islamister lægger jihad-propaganda op.

Da forskerne fra Center for Radikalisering i London tog kontakt til manden, afviste han, at han havde slået mændene ihjel og sagde, at tortur er imod hans religion.

Både repræsentanter for den britiske og den danske efterretningstjeneste har udtrykt bekymring over de henholdsvis danske og britiske statsborger, der tager til Syrien for at kæmpe.

PET-chef Jens Madsen har sagt, at han frygter, at de vil gennemgå en forråelse og udvikle færdigheder inden for våben, som de kan bruge i Danmark.