Britiske læger demonstrerer for at redde skrantende sygehuse

Kronjuvelen i det britiske velfærdssamfund, sundhedsvæsnet NHS, er under massivt pres.

Vrede læger var i dag på gaden for at advare mod udviklingen i det system, der de seneste 71 år har leveret gratis sundhedsydelser til briterne:

NHS - National Health Service eller den nationale sundhedstjeneste i Storbritannien.

- Sundhedsvæsnet er tvunget i knæ, og det holdes kun i gang på grund af de dedikerede ansatte, der har lange vagter og ubetalt overarbejde. De ansatte giver den en ekstra skalle, siger lægen Jackie Turner.

Lægen Jackie Turner er på gaden for at demonstrere mod nedskæringer i sundhedsvæsnet NHS. (Foto: Joseph Backes © dr)

Valget i Storbritannien den 12. december kaldes et brexit-valg. Men spørger man vælgerne, er sundhedsvæsenet lige så vigtigt som brexit. Især personalemangel og lange ventelister betyder, at NHS, som briterne historisk har været så stolte af, lider.

Storbritannien søger 40.000 sygeplejersker

Lige nu mangler NHS næsten 100.000 medarbejdere - for eksempel omkring 40.000 sygeplejersker og næsten 10.000 læger.

Det har været med til at skabe de værste ventelister på britiske sygehuse nogensinde.

Nye tal viser for eksempel, at:

  • 4,42 millioner patienter står på venteliste i slutningen af september – det højeste tal nogensinde

  • 15,2% af patienterne har ventet i 18 uger eller længere – målet er, at det maksimalt skal være 8%. Det er den værste præstation siden målet blev introduceret i 2012.

  • 23,1% af kræftpatienter må vente 62 dage eller længere, før de kan blive behandlet – målet er, at maksimalt 15% af patienterne må vente så længe.

  • 16,4% af blev optaget på hospitalet eller overført til et andet sygehus efter fire timer eller længere i oktober – målet er, at maksimalt 5% af patienterne må vente så længe. Det er den værste præstation siden målet blev introduceret i 2004.

- I løbet af de seneste år er sundhedsvæsnet slet ikke til at kende længere, da der er lange ventetider og mangel på sygeplejesker og læger, siger lægen Phil Edwards til demostrationen.

- NHS har aldrig været værre, og det er smurt meget tyndt ud. Jeg er lige gået på tidlig pension, ligesom alle mine venner, i en alder af 57 på grund af presset, siger den nu tidligere læge Evette Saldana.

Stolte af sundhedsvæsnet

- NHS fylder kolossalt i valgkampen. Sundhed er noget, der fylder i folks hverdag. Der er store krav til, at sundhedssystemet skal fungere og store forventninger til det, påpeger DR Nyheders korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen.

NHS bliver kaldt kronjuvelen i det britiske velfærdssamfund, og det er den vigtigste arbejdsgiver i Storbritannien, da 1,5 millioner arbejder i sundhedssystemet. Og NHS er lige så vigtigt for briterne i valgkampen som et truende exit fra EU, lyder det fra Kim Bildsøe Lassen.

- Briterne er utroligt stolte af, at man har et nationalt sundhedsvæsen, som alt andet lige har fungeret godt i mange år. Det britiske samfund er delt i klasser, men NHS binder nationen sammen, ligesom Kongehuset, forklarer han.

227 milliarder til NHS

Med NHS i hjertet af valgkampen overbyder de politiske lejre hinanden for at redde og genoprette NHS.

De britiske Konservative lover at bruge 20 milliarder pund, godt 174 milliarder kroner, mere på NHS de næste fem år, og de vil uddanne og ansætte 6000 nye læger samt bygge 40 store hospitaler.

Arbejderpartiet Labour trumfer med løfter om at bruge 26 milliarder pund, knap 227 milliarder kroner, mere på NHS de næste fem år, og så skal der skæres ned på ventelisterne og gives studiestipendier til sygepleje-studerende.

Lægen Phil Edwards stoler ikke på, at den siddende regering vil gøre noget med problemerne i NHS. (Foto: Joseph Backes © dr)

På gaden er der dog ikke meget tiltro til den siddende regering.

- Jeg har ikke tiltro til premierminister Boris Johnson - og da slet ikke når det drejer sig om NHS. Det tror jeg, at mange er enige i, siger Phil Edwards.

Jackie Turner er enig med sin lægekollega.

- De konservative har siddet på magten siden 2010, og det eneste, de har gjort, er at tage penge fra NHS.