Britiske medier: Prins Andrew har kun dårlige udveje efter afslag i retssag

En domstol i New York skal afgøre søgsmål om overgreb mod en mindreårig.

Prins Andrew er nummer ni i den britiske tronfølge (arkivfoto). (Foto: Chris Jackson © Ritzau Scanpix)

En i forvejen dårlig sag for den britiske prins Andrew tog i går en skidt drejning for både ham og Storbritanniens kongehus.

Det skriver den britiske avis The Guardian i en analyse af sagen.

The Guardian er et af flere britiske medier, der spår svære tider for prinsen efter den seneste udvikling i en sag om overgreb og misbrug.

- Søgsmål er et voldsomt slag for prins Andrew - og for kongefamilien, hedder overskriften i The Guardians analyse.

Prins Andrew i selskab med sin mor, dronning Elizabeth i 2018. (Foto: Peter Nicholls © Ritzau Scanpix)

Kontrolleret af Epstein

Kvinden Virginia Giuffre anklager prins Andrew for overgreb og misbrug af hende i 2001, da hun var 17 år. Giuffre siger, at hun dengang var kontrolleret af den skandaleramte, afdøde finansmand Jeffrey Epstein, der var venner med prins Andrew.

Prinsens advokater har hævdet, at Giuffre frasagde sig rettigheden til at sagsøge prinsen, da hun i 2009 indgik et retligt forlig med Epstein.

Den fortolkning er dog nu blevet afvist af en dommer i New York.

- Han har nu den æreløse udsigt til at skulle give beviser i en sag om seksuelle overgreb. Han står over for en mulig krydsafhøring om dele af sit privatliv for at kunne rense sit navn.

- Sejr eller ej, så er det et hidtil uset kapitel i kongefamiliens moderne historie, lyder det i The Guardians analyse.

Prince Andrew og Virginia Giuffre fotograferet sammen omkring det tidspunkt, hvor kvinden siger, at overgrebene fandt sted. (Foto: handout © Ritzau Scanpix)

'Et enormt slag'

Det britiske medie Sky News kalder gårsdagens afgørelse et "enormt slag" for prinsen og en "dybt skadelig forstyrrelse" for kongehuset.

- Én ting er garanteret: Den her afgørelse betyder, at der fortsat vil være stort fokus på prins Andrew, og ethvert forsøg på at genopbygge hans ry er fastfrosset, skriver Sky News' royale korrespondent, Rhiannon Mills.

Det er endnu uvist, om det rent faktisk ender med, at sagen mod prins Andrew kommer for retten. Et forlig er også en potentiel mulighed, lyder det i en analyse fra BBC's royale korrespondent, Sean Coughlan.

- Det er svært at forestille sig, at kongefamilien er interesseret i at se en barsk krydsafhøring i retten i New York.

- Det kan betyde et forlig uden for retten. Det vil dog heller ikke se særlig godt ud, da det efterlader beskyldningerne uopklarede, skriver han.

61-årige prins Andrew er dronning Elizabeths søn nummer to. Han er nummer ni i den britiske tronfølge.

/ritzau/

FacebookTwitter