Britiske medier sammenligner brexit med et sort hul og et halloween-mareridt

EU-landene blev i nat enige om at udskyde brexit til senest den 31. oktober; datoen for halloween.

Flere britiske medier sammenligner i dag den brexit-situation, Storbritannien står i, med det sorte hul i universet, der for første gang nogensinde blev offentliggjort et billede af i går.

Det sker, efter at EU-landene i nat blev enige om at udskyde brexit til senest den 31. oktober.

"En aftale virker så langt, langt væk som det her sorte hul," står der på forsiden af gratisavisen Metro under et stort billede af det sorte hul.

  • Forsiden på gratisavisen Metro i dag. Avisen sammenligner brexit med et sort hul.
  • På forsiden af The Times er der også et sort hul. Historien om det sorte hul kobles også hos The Times til brexit.
1 / 2

Også den britiske avis The Times har på forsiden under et billede af det sorte hul henvist til brexit med teksten "her er et andet uundgåeligt sort hul".

Sammenligner brexit med halloween

Brexit bliver også sammenlignet med halloween i flere medier, da den nye tidsfrist for at træde ud af EU falder på den uhyggelige dato, den 31. okotober.

Blandt andre BBC har lavet overskriften "Slik eller ballade? Deadline den 31. oktober er begge dele".

The Times skriver, at "halloween-udsættelse betyder, at brexit gysershowet fortsætter", mens The Guardian skriver, at "brexit kan hjemsøge Storbritannien indtil halloween."

Vores videoreporter Benjamin Kodboel har fulgt det sidste døgn i Bruxelles: Mød politikere og journalister, der har tænkt 'brexit' i døgndrift i to år.

På gaden i London kan man også mærke frustrationen.

- Ingen ved, hvad der sker. Vi ved ikke, hvad vi skal sige til vores kunder eller leverandører, fortæller Mohammed Al-Shibibi, der er indretnings-designer, til DR Nyheder.

Men snart tre år efter, at briterne stemte for at forlade EU-fællesskabet, er endnu mere ventetid nu en realitet.

Den britiske EU-ambassadør, Tim Barrow, har i dag skrevet til Det Europæiske Råd for at bekræfte brexit-forlængelsen.

Det skriver journalist Skynews journalist Faisal Islam på Twitter:

Trump: EU er hård mod Storbritannien

EU har indtil nu stået fast på, at man ikke er villig til at lave om i den brexit-aftale, premierminister Theresa May har forhandlet på plads med EU.

Det samme fastslog formand for Det Europæiske Råd Donald Tusk i nat. Han fortalte, at der kun kan ske ændringer i den politiske erklæring om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien.

Og det fik i nat USA's præsident Donald Trump til at kalde EU for "hård".

- Ærgerligt, at EU er så hård mod Storbritannien og Brexit. EU er ligeledes en brutal handelspartner over for USA - men det vil ændre sig. Nogle gange i livet er du nødt til at lade folk trække vejret (...), skrev præsidenten blandt andet på Twitter.

Reaktionerne fra det britiske parlament om udsættelsen er her til formiddag sparsomme.

En af dem, der har udtalt sig, er Kwasi Kwarteng, der viceminister for brexit. Han mener, at parlamentet godt kan nå at blive enige om en brexit-plan inden fristen.

- Udsættelsen er lang nok til, at vi kan få en aftale stemt igennem. Ideelt set vil vi gerne have en aftale stemt igennem den 22. maj, siger han til BCC.

Hvis det britiske parlament ikke har godkendt en aftale inden den 22. maj, skal der afholdes europaparlamentsvalg i Storbritannien i slutningen af maj.

Tom Brake, der er medlem af det britiske parlament for Liberaldemokraterne, mener ikke, at en aftale er løsningen. I stedet ønsker han en folkeafstemning, skriver han på Twitter.

- Det britiske folk har fået en livline. En udsættelse indtil 31. oktober er længe nok til at lave en folkeafstemning. Vil Theresa May og Jeremy Corbyn overraske os alle ved at blive enige om at teste, hvad folket vil?

Anden gang brexit bliver udskudt

Det er anden gang, brexit bliver udskudt.

Forlængelsen er fleksibel, hvilket betyder at Storbritannien har mulighed for at forlade EU tidligere, hvis det britiske parlament kan godkende den skilsmisseaftale, som premierminister Theresa May har forhandlet på plads med EU.

Storbritannien har også mulighed for at trække artikel 50 tilbage og aflyse brexit.

Ifølge den oprindelige tidsplan skulle Storbritannien have forladt EU-samarbejdet fredag den 29. marts.

Den deadline blev dog udskudt, da den britiske premierminister ikke kunne finde politisk opbakning i hjemlandet til skilsmisseaftalen med EU.

Trods udsættelsen har Theresa May endnu ikke fundet opbakning til aftalen, der er blevet nedstemt tre gange.

Det er snart tre år siden, at et flertal af de britiske vælgere den 23. juni 2016 stemte for at forlade EU-samarbejdet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter