Britiske militæreksperter: Ruslands vinteroffensiv har slået fejl

Der er grænser for, hvor længe Ruslands politiske ledelse vil tolerere fiasko, skriver det britiske forsvarsministerie.

Ukrainsk soldat har taget ophold i en skyttegrav nær Bakhmut i Donbas-regionen. Efter en kold og snefyldt vinter har forårsvarmen gjort skyttegravene til det rene mudderbad. (Foto: © ARIS MESSINIS, AFP or licensors)

Ruslands ihærdige forsøg på at øge den militære kontrol i det østlige Ukraines Donbas-region har slået fejl.

Det er konklusionen fra britiske militæreksperter i den seneste efterretningsanalyse fra Storbritianniens forsvarsministerie.

- På flere akser ved fronten ved Donbas har russiske styrker kun opnået marginale fremskridt på bekostning af titusinder af døde og sårede, lyder det blandt andet i analysen.

Den russiske generalstabschef, Valerij Gerasimov, har siden 11. januar stået i spidsen for Ruslands krig i Ukraine. Her har han forsøgt "at indlede en vinteroffensiv med det mål at udbrede russisk kontrol over hele Donbas-regionen", skriver ministeriet.

- 80 dage senere står det i stigende grad klart, at det projekt er slået fejl, beretter eksperterne.

Flere byer i Donbas-regionen er voldsomt medtaget efter flere måneders krig. Billedet her er taget i byen Servisk den 20. marts i år. (Foto: © AA/ABACA, AA/ABACA)

Tusindvis af ekstra soldater

Men selvom russerne med mobiliseringen i første omgang havde en midlertidig fordel i form af antallet af soldater, er det "i det store hele spildt", fremgår det af de britiske efterretninger.

Hvad det i sidste ende kan betyde for Gerasimov fremgår ikke, men der er grænser for, hvor længe man i Moskva kan sidde den mislykkedes offensiv overhørig, lyder det.

- Der er en realistisk mulighed for, at Gerasimov skubber til grænserne for, hvor længe Ruslands politiske ledelse vil tolerere fiasko, skriver udenrigsministeriet.

Rusland invaderede Ukraine i februar sidste år. Siden dengang har det britiske forsvarsministerie offentliggjort opdateringer på efterretningsområdet.

Det bliver blandt andet gjort som et modspil til de informationer, der kommer fra Kreml og statslige russiske nyhedsbureauer.

Nye forsyninger kan være på vej

Selvom russiske tropper mere eller mindre forgæves kæmper for at kontrollere Donbas, tyder meget på, at nye ammunitionsforsyninger er på vej til de russiske tropper i det krigsramte område.

Skærmbillede fra det britiske forsvarsministeries tweet.

I hvert fald lover Sergej Sjojgu ifølge nyhedsbureauet Reuters, at der er nye forsyninger på vej til deres soldater. Det sker i en video på beskedtjenesten Telegram.

- Forsyningernes omfang i forhold til de mest krævede forsyninger er blevet afklaret. De nødvendige forholdsregler bliver taget for at forøge dem, siger Sjojgu i klippet.

Den russiske forsvarsminister er gennem mange måneder blevet kritiseret heftigt på grund af de manglende forsyninger til tropperne i Ukraine - især af lederen af Wagner-gruppen, Jevgenij Prigosjin.