Britiske politikere kræver Trumps statsbesøg udskudt efter indrejseforbud

Premierminister Theresa May er lagt under pres af politikere og flere hundrede tusinde underskrifter.

Den britiske premierminister Theresa May og USA's præsident Donald Trump mødtes i Det Hvide Hus i den forgangne uge. (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Scanpix)

Der lægges politisk pres på den britiske premierminister, Theresa May, for at aflyse den amerikanske præsident, Donald Trumps, ventede besøg i Storbritannien til sommer.

Det sker i kølvandet på Trumps dekret om indrejseforbud, der forbyder folk fra syv overvejende muslimske lande at rejse ind i USA i foreløbigt 90 dage.

Det er lederen af partiet Labour, Jeremy Corbyn, der har meddelt Theresa May, at hun 'svigter det britiske folk', hvis hun ikke udskyder hans besøg.

- Donald Trump bør ikke være velkommen i Storbritannien, når han misbruger vores fælles værdier med sin skamfulde muslimske udelukkelse og angreb på flygtninge og kvinders rettigheder, siger Corbyn ifølge den britiske avis The Guardian.

- Theresa May svigter det britiske folk, hvis ikke hun udsætter statsbesøget og fordømmer Trumps handlinger på det kaftigste. Det er, hvad briterne forventer og fortjener, siger Jeremy Corbyn.

https://twitter.com/jeremycorbyn/status/825674862584819715

Underskriftindsamling i gang

Storbritanniens udenrigsminister, Boris Johnson, har allerede været ude at tage skarp afstand fra Trumps politik.

- Vi vil beskytte briternes rettigheder og frihed hjemme og ude. Det er splittende og forkert at stigmatisere på grund af nationalitet, skriver Boris Johnson på Twitter.

Også lederen af de Liberale Demokrater, Tim Farron, opfordrer til en udsættelse af besøget.

En underskriftindsamling er i fuld gang på det britiske parlaments hjemmeside. Her har i skrivende stund flere end 260.000 britere skrevet under på, at Trumps besøg skal aflyses.

Reglerne siger, at parlamentet skal “overveje at tage sagen op til ny debat, hvis man kan få 100.000 mennesker til at skrive under."

Som den første udenlandske statsleder besøgte Theresa May i sidste uge den nyudnævnte Donald Trump i Det Hvide Hus. Det var ved den lejlighed, at præsidenten blev inviteret på besøg i Storbritannien.

Facebook
Twitter