Britiske studerende på gaden i protest mod karaktersystem: 'Jeg føler, at mit liv er fuldstændig ødelagt'

Systemet blev indført for at udregne karakterer som erstatning for aflyste eksamener under coronakrisen. Men det har ført til forskelsbehandling, mener kritikerne.

De studerende forsøger at råbe regeringen, ledet af premierminister Boris Johnson, op. (Foto: HENRY NICHOLLS © Scanpix)

De seneste dage har flere afgangselever samlet sig foran uddannelsesministeriet i London i Storbritannien i protest mod et karaktersystem, der i deres øjne er urimeligt, fordi det har givet nogle studerende lavere karakterer end ventet.

Omkring 39 procent af landets college-studerende (der svarer til gymnasieniveau i Danmark) har modtaget lavere såkaldt A-niveau karakterer end forventet på grund af det nye beregningssystem, der blev indført, fordi afgangseksamener blev aflyst på grund af coronakrisen.

A-niveau karaktererne svarer til en dansk studentereksamen og er derfor afgørende for de studerendes muligheder for at blive optaget på for eksempel universitetsuddannelserne.

Systemet, der blev udarbejdet for at afløse de normale afgangseksamener, bygger på en algoritme, der overordnet tager udgangspunkt i den enkelte elevs årskarakterer, en ny vurdering fra lærerne, samt skolens samlede karaktergennemsnit de senere år.

Det sidste skulle i princippet korrigere for lærere, der måske har været lidt for generøse i deres nye vurdering af eleverne. Men i stedet har det resulteret i en forskelsbehandling mellem elever fra udsatte skoler og elever fra Storbritanniens mange privatskoler, lyder kritikken.

Kommer man fra en skole med et lavt karaktergennemsnit, kan algoritmen nemlig have trukket dygtige studerendes karakterer ned. Omvendt kan elever med lavere karakterer på skoler med et højere samlet gennemsnit have fået bedre karakterer.

Ifølge BBC har privatskoler for eksempel oplevet den største stigning i karakterer for A-niveaufag.

  • Studerende har samlet sig foran uddannelsesministeriet i London i protest mod et karakterberegningssystem, der ifølge dem er helt urimeligt. (Foto: HENRY NICHOLLS © Scanpix)
  • "Vores regering har svigtet os". Flere studerende protesterer over lavere karakterer end ventet. (Foto: HENRY NICHOLLS © Scanpix)
  • Alle eksamener blev aflyst i Storbritannien på grund af coronaepidemien, og derfor blev en algoritme sat til at beregne de studerende karakterer. (Foto: HENRY NICHOLLS © Scanpix)
  • Omkring 39 procent af de studerende har oplevet at få en lavere karakter end ventet. (Foto: WILL OLIVER © Scanpix)
  • ”En algoritme har bestemt min fremtid. Jeg er sur" står der på et skilt blandt en af demonstratnerne. (Foto: HENRY NICHOLLS © Scanpix)
1 / 5

Føler sig svigtet

Elever, der føler sig uretfærdigt behandlet, har derfor denne weekend samlet sig foran uddannelsesministeriet med skilte med sætninger som "En algoritme har bestemt min fremtid. Jeg er sur" og "Vores regering har svigtet os".

En af dem, der har oplevet, at karakternerne er faldet, er Nina Bunting-Mitcham, der studerer på New College Stamford. Nogle af hendes karakterer er blevet tre trin lavere end ventet, og det har haft den konsekvens, at hun ikke kan blive optaget på det universitet, hun ellers var blevet forhåndsgodkendt til.

- Jeg føler, at mit liv er fuldstændig ødelagt. Jeg kan ikke komme ind på nogle universiteter med de karakterer eller komme videre med mit liv, siger hun til BBC.

Det er i fag som biologi og kemi, at hendes karakterer er endt på karakteren D, der svarer til karakteren 4 i Danmark, og ifølge hende var hendes undervisere i chok, da de hørte om det.

En anden, der finder systemets algoritme urimelig, er 18-årige Maya Szollosy. Hun har en klar besked til regeringen i Storbritannien:

- De fleste af os kan stemme nu, og vi er unge. Vi vil huske dette i mange år indtil næste valg, og jeg tror ikke, at der er mange studerende, der vil stemme på Det Konservative Parti, efter hvad de har gjort mod os, siger hun til The Guardian.

Ifølge BBC har uddannelsesministeriet meldt ud, at de studerende, der er utilfredse med karaktererne, kan klage, og at der vil blive nedsat en taskforce for at undersøge sagerne.

FacebookTwitter