Britiske virksomheder advarer før afstemning: 'No deal' vil være katastrofalt for industrien

Muligheden for et brexit uden en aftale med EU rykker tættere på og skaber frygt blandt britiske organisationer.

Den britiske bilindustri frygter at et hårdt brexit vil medføre tab af jobs og milliarder af pund. (Foto: DARREN STAPLES © Scanpix)

Det vil koste bilindustrien job og milliarder af pund, hvis de britiske parlamentarikere i aften beslutter at forlade EU uden en aftale med resten af unionen.

Sådan lyder meldingen fra den britiske brancheorganisation Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) ifølge Sky News, efter landets premierminister Theresa May tirsdag fik nedstemt sin skilsmisseaftale med 149 stemmer.

Skilsmisseaftalen lagde op til en overgangsperiode på 21 måneder, hvor Storbritannien vil fortsætte med at følge alle EU's regler og stadig være underlagt EU-domstolens afgørelser. Samtidig skulle EU-landene og briterne bruge overgangsperioden på at blive enige om en handels- og samarbejdsaftale.

Med skilmisseaftalen ude af ligningen skal parlamentet nu stemme om, hvorvidt Storbritannien skal forlade EU uden en aftale - et såkaldt 'hårdt brexit'.

- Det vil være katastrofalt for industrien, lyder det fra administrerende direktør i SMMT Mike Haws. Et hårdt brexit vil nemlig stoppe den gnidningsfrie handel og hæve produktionsomkostninger, siger han.

Virksomhederne kigger mod afgrunden

Flere bilvirksomheder har allerede advaret mod, at et hårdt brexit kan øge omkostningerne og gøre virksomhederne mindre konkurrencedygtige.

BMW fortalte i sidste uge, at virksomheden ovevejer at rykke produktionen af Mini-biler ud af Storbritannien, hvis landet forlader EU uden en aftale.

Mini vil nemlig ikke kunne absobere en stigning i omkostninger på over 10 procent, hvis der fremover kommer told på bildele og biler, der skal eksporteres til EU, siger bestyrelsesmedlem Peter Schwarzenbauer til Sky News.

Branchedirektøren i SMMT opfordrer det britiske parlament til at afvise et hårdt brexit, når der i aften skal stemmes.

Også den britiske erhvervsorganisation Confederation of British Industry, der repræsenterer næsten 200.000 virksomheder i Storbritannien, frygter et hårdt brexit, som generaldirektør Carolyn Fairbairn mener vil ramme virksomhederne "som en hammer".

Hun kalder gårsdagens afstemning "et cirkus" og opfordrer både Labour og Conservatives om at samarbejde hen imod en løsning.

- Folks job og levebrød afhænger af det, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk