Brødre i deres livs dilemma: Vi har arvet en farm i Zambia

Da deres far dør, arver brødrene David og Remi Rommedahl-Neimann ud over to biler og et parcelhus i Randers - en farm i Zambia.

Med farmen følger et landområde på størrelse med Lolland-Falster, knap 20 køer samt ansvaret for farmens ca. 15 ansatte og deres familier.

LYT TIL P1 FEATURE

Du kan her lytte til P1 Feature "Arven i Afrika" om de to sønner fra Randers, der arver en farm i Afrika.

Tilrettelægger: Anne Neimann Clement.

Arven i Afrika

Men det viser sig ikke at være helt uproblematisk. For hvad stiller man op med en kvægfarm seks timers kørsel udenfor Lusaka i Zambia, når man bor, går i skole og arbejder i Randers?

Fra vognmand til udviklingsarbejder

Historien begynder, da deres far, Kurt, sælger sit vognmandsfirma og køber et landområde på 15.000 hektarer i Zambia.

Planen er at starte en jagtfarm og tjene gode penge på at sælge jagtrejser til europæiske storvildtsjægere.

For at få adgang til jorden indvilger Kurt i at bygge en skole og en lægeklinik for den lokale høvding. Skolen giver ham 10.000 hektarer, mens klinikken udløser yderligere 5.000 hektarer.

Zambia ligger midt i Afrika, lige syd for den Demokratiske Republik Congo, og nord for Zimbabwe. (© Open Street Maps)

Kurt anlægger en farm og ansætter folk til at hjælpe sig med at rydde skov og opdyrke jorden.

Lokalsamfund blomstrer op

Selvom Kurt ikke taler andre sprog end dansk, og har brugt en stor del af sit liv i en lastbil, har han anlæg for at drive landbrug.

Han trækker på de ting han lærte som barn i et lille husmandssted udenfor Randers, og dyrker bl.a. kål og kartofler, som er langt mere næringsrigt end den majs, de fleste ellers lever af.

Han hjælper de lokale til at fange fisk, skaffer penge til en vandboring, og han får sendt en traktor, en plov og andre landbrugsmaskiner fra Danmark til farmen.

Kurts tilstedeværelse i landsbyen medfører en positiv udvikling. De ansattes relativt gode løn forplanter sig til deres familier. Der kommer flere små butikker, et busstoppested, tre gange så mange børn melder sig til skolen og flere får råd til medicin mod eksempelvis malaria.

Fakta om Zambia

Areal: 752.600 km2

Befolkning: 12,9 mio.

I 1991 havde Zambia verdens største gæld ift. BNP, og i dag består 1/3 af statsbudgettet af bistandsmidler.

Zambia var engang britisk koloni, men opnåede uafhængighed i 1964.

At leve af at gøre en forskel

Kurt involverer begge sine sønner i projektet og gør dem til medejere af farmen. Af flere omgange besøger David og Remi deres far for at hjælpe ham med at få landbruget op at køre.

David bliver så optaget af det, at han vælger at uddanne sig til landmand med speciale i kvægavl.

De tre drømmer om at starte en landbrugsskole. De taler også om at starte en virksomhed, der sælger solcelleløsninger, så snart Remi er udlært som elektriker.

I det praktiske arbejde under en bagende sol, langt væk fra hverdagens småproblemer finder de lykken og meningen med livet i forsøget på at forbedre levevilkårene i landsbyen.

Men en lørdag i november 2013 sker den ulykke, der vender drømmene 180 grader.

En lørdag der ændrer det hele

Det er regntid og har regnet kraftigt i flere uger. En af de lokale har lånt traktoren og er kørt ud trods Kurts advarsler om, at han højst sandsynligt vil komme til at sidde fast i den bløde jord.

På et tidspunkt beslutter Kurt at køre ud i sin ATV for at se, hvor langt han er nået.

David bliver hjemme, men efter nogle timer beslutter han at gå ud til dem. Efter nogle kilometer møder han lastbilen og får at vide at Kurt er kørt længere ud.

Efter endnu nogle kilometer får han øje på ATV’en. Den ligger på siden med lygterne tændt og hjulene i vejret. Kurt ligger inde under, og da David kommer tættere på, kan han se, at han har hul i baghovedet. Han ser ud til at være død på stedet.

Zambia ændrer sig på et øjeblik

Fra det øjeblik David finder sin far død i marken, er Zambia ikke længere det samme.

Frihedens og mulighedernes land, viser sig fra sin værste bureaukratiske og korrupte side. Ingenting fungerer og alting er urimeligt besværligt.

At få dødsattest, at få liget på køl, at få forsikringen i spil og at få Kurt fragtet til Danmark bliver en ulidelig kamp. Telefonforbindelsen er elendig, internettet ikke-eksisterende, infrastrukturen håbløs, varmen ulidelig, og David sover praktisk talt ikke før han en uge senere sidder i flyet med sin fars kiste i lasten på vej til Danmark.

- Først da jeg sidder i flyet fra Amsterdam til Billund falder jeg i søvn. Det kan godt være turen kun varer 45 minutter, men jeg var helt væk. Først her kunne jeg slappe af. Nu hvor jeg havde forladt det skide Afrika.

Dilemmaet

Efter Kurts død skal David og Remi tage stilling til, om de skal beholde eller sælge farmen. At fortsætte projektet vil kræve, at de vier deres liv til Zambia.

- Jeg har det dårligt med at vi har det liv vi har her, og ikke kan være dernede og gøre nytte, siger Remi.

- For jeg redder jo ikke liv her som elektriker, vel? Men med den sølle løn jeg har, vil jeg kunne gøre en masse dernede. Det viste vores far os.

Men de frygter begge, at deres manglende erfaring vil betyde, at de kører det i sænk i stedet for at redde det.

- Vi vil jo gerne køre det videre. Ikke kun fordi det var fars drøm og livsværk, men også fordi livet dernede er fedt. Det er det fedeste jeg nogensinde har prøvet. Men vi har ikke den erfaring og heller ikke den kapital, som det ville kræve, siger han.

Lige nu er der langt flere udgifter end indtægter. Hver måned sender David og Remi flere tusinde kroner til de ansattes løn, til gødning, såsæd, brændstof og til vedligeholdelse af maskiner og bygninger.

- Skal vi være realistiske, så er det nok det bedste at få det afviklet, siger David.

Papirerne er ikke i orden

Problemet er, at de ikke bare kan sælge farmen, som det er nu.

Da Kurt omkring 2004 fik bevilget jorden af den lokale høvding, modtog han den som gave, som tak for skolen og lægeklinikken.

Nu viser det sig, at høvdingen ikke har haft ret til at forære så stort et stykke jord bort, og Kurt har tilsyneladende aldrig modtaget skøde på jorden.

I dag, to år efter deres fars død, venter David og Remi stadig på at få papirerne på jorden fra de lokale myndigheder.

Note fra redaktøren: Tilrettelægger Anne Neimann Clement er kusine til David og Remi.

FAKTA

  • 20 procent af befolkningen i Zambia lever af jordbrug. Til sammenligning er det 1,5 procent i Danmark.
  • 48 procent af befolkningen er kronisk underernæret pga tilbagevendende tørke.
  • Store dele af Zambia kan ikke opdyrkes, men de områder, der kan, er koncentreret omkring vandløb og søer.
  • Zambia har vist interesse for at invitere udenlandske landmænd til landet. Men det giver problemer med administrationen af jorden, som enten bestyres af staten eller af lokale høvdinge.

Kilder: Udenrigsministeriet og Globalis.dk