To brødre tiltalt for russisk spionage: Oplysninger kan være til skade for Sveriges sikkerhed

Brødrene er anklaget for at videregive oplysninger til russisk efterretningstjeneste.

Her ses den russiske præsident, Vladimir Putin, ved en begivenhed den 2. november 2018, der markerer 100-årsdagen for Ruslands militære efterretningstjeneste, GRU, som de to svenske brødre er mistænkt for at have leveret fortrolige oplysninger til. (Foto: © SPUTNIK, Ritzau Scanpix)

To brødre er blevet tiltalt for på vegne af Rusland at have udført grov spionage mod Sverige.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra den svenske anklagemyndighed.

- Det har været en kompleks efterforskning af en meget vanskelig forbrydelse. Mistanken vedrører meget alvorlig kriminalitet rettet mod Sveriges efterretnings- og sikkerhedssystem. De oplysninger, der er erhvervet og videregivet uden tilladelse, kan, hvis de når frem til en fremmed magt, være til skade for Sveriges sikkerhed, lyder det fra chefanklager Per Lindqvist i pressemeddelelsen.

Anklageskriftet lander, cirka et år efter at brødrene sidste efterår blev anholdt i henholdsvis september og november, og de har begge været frihedsberøvet lige siden.

Det står nu klart, hvad brødrene er tiltalt for.

- Vi hævder, at disse to personer leverede oplysninger til GRU, en russisk militær efterretningstjeneste, siger anklager ved Sveriges Nationale Sikkerhedsenhed Mats Ljungqvist til det svenske medie SVT.

Den ene af de to brødre er desuden tiltalt for uberettiget omgang med hemmelige oplysninger.

- Politiets efterretningsvæsen har gennem en længere periode undersøgt en mistænkt spion. En insider, en muldvarp inden for politiets efterretningsvæsen og Forsvaret. Mistanken har været, at personen har gået en fremmed magt til hånde, siger Mats Ljungqvist.

Ældste bror var ansat i efterretningsvæsnet

Brødrene, der ifølge SVT er født i Iran men er vokset op i Uppsala, har "i fællesskab og samråd i perioden 28. september 2011 til 20. september 2021 hjulpet den russiske efterretningstjeneste GRU", lyder det blandt andet i anklageskriftet, skriver SVT.

Den ældste bror, der er mand i 40-årsalderen, var topchef i en svensk myndighed, da han blev anholdt, og har tidligere arbejdet i det svenske politis efterretningsvæsen, svarende til det danske PET, samt militærets efterretningstjeneste, skriver SVT.

Det er herfra, han ifølge anklageskriftet har indhentet de oplysninger, der er blevet videregivet til Rusland.

- Oplysningerne stammer fra flere myndigheder inden for den svenske sikkerheds- og efterretningstjeneste, står der i anklageskriftet ifølge SVT.

Den yngste bror, der er i 30'erne, har angiveligt deltaget i planlægningen og stået for kontakten med det russiske efterretningsvæsen.

Begge brødre nægter sig skyldige.

Norge også udsat for russisk spionage

Sverige er ikke det eneste nordiske land, der tilsyneladende kæmper med russisk spionage.

Naboerne i Norge har de seneste uger anholdt flere personer.

Senest blev en forsker fra Brasilien i slutningen af oktober anholdt - mistænkt for at være en russisk spion.

Manden, der er i 30'erne, var forsker på universitetet i Tromsø, og norsk politi mener, at han arbejdede for den russiske efterretningstjeneste. På universitetet forskede han i Norges nordlige område og hybride trusler.

Derudover har Norge anholdt flere russiske statsborgere for at flyve med droner over blandt andet norske oliefelter og lufthavne.

Det er på grund af sanktioner mod Rusland ikke tilladt for russiske statsborgere at flyve med droner på norsk territorium, men alligevel er flere russiske statsborgere blev anholdt for at gøre netop dét den seneste tid.

Rettelse: Det fremgik tidligere, at de to brødre var sigtet. De er rettelig tiltalt. Vi beklager fejlen.