Bromance på Balkan: Putin og Serbien bruger hinanden over for EU

Putin hyldes i Beograd, mens Serbien spiller det russiske kort, siger ekspert.

Mange tusinde serbere er på gaderne for at modtage præsident Putin i Beograd i dag. (Foto: BERNADETT SZABO © Scanpix)

Ruslands præsident, Vladimir Putin, besøger i dag Serbien - og det er noget, der bliver markeret i landet på Balkan.

Kampfly eskorterer Putins fly gennem luften, og på jorden står 7.000 betjente klar til at sørge for sikkerheden for deres gæst og hans højtstående delegation.

Mange serbere har længe også set frem til at se den russiske præsident og hylde "det broderlige bånd" mellem russerne og serberne.

Dagens besøg handler dog om meget andet end broderlig kærlighed mellem serberne og Rusland.

Besøget handler i høj grad for serberne om at sende et signal til Bruxelles om, at EU ikke er den eneste mulighed, vurderer Christian Axboe Nielsen, lektor i Balkanstudier på Aarhus Universitet.

Serberne er dog ikke ene om at have selviske motiver.

Spiller det russiske kort

Serbien er en af de store aktører på Balkan, og selv om landet drømmer om at blive medlem af EU, så ønsker landet også at være neutralt og bibeholde et stærkt partnerskab med Rusland, forklarer Christian Axboe Nielsen.

- Derfor er der også lagt meget vægt på dette besøg fra serbisk side, siger han.

Landet har i en årrække gjort sig forhåbninger om at blive en del af det eksklusive fællesskab i EU. Serbien indledte optagelsesforhandlinger i 2014 og har fået stillet i udsigt, at de - hvis alt går vel - kan blive lukket ind i varmen i 2025.

EU stiller dog mange krav til serberne, forklarer Christian Axboe Nielsen, som siger, at Serbiens præsident, Aleksandar Vucic, omvendt bevidst forsøger at presse Bruxelles.

- Rusland kan ikke erstatte EU økonomisk, men set med Serbiens øjne kan man bruge det russiske kort til at prøve at gennemtvinge nogle lempelser fra EU’s side, så man ikke bliver presset for hårdt, der hvor det gør ondt, siger han.

- Vucic ved godt, at han har noget, han kan spille med.

Rusland spiller også spillet

Og Rusland har også motiver, der går længere end broderkærlighed, siger lektoren.

Rusland har længe set Sydøsteuropa som et sårbart punkt, hvor de kan udnytte ustabilitet og fremprovokere konflikter og begrænse udvidelsen af Nato, siger han.

- Rusland vil for enhver pris forhindre, at også Serbien bliver medlem af Nato, siger Christian Axboe Nielsen.

Derfor bruger Rusland landets ikke ubetydelige rigdom i form af blandt andet naturgas, olie og lån – til at pleje forholdet med Serbien.

- Det kan godt være, at Rusland ved, at de ikke kan blive den førende magt på Balkan, men de vil gerne forhindre USA og EU i at stabilisere deres tag på området, forklarer han.

I foråret konkluderede tænketanken The European Council on Foreign Relations i en analyse, at Ruslands mål er at skabe forstyrrelser på Balkan, som man eventuelt kan bruge i forhandlinger med EU.

- Målet er ikke at hævde autoritet over regionen for dens egen skyld så meget som at udnytte og forstørre eksisterende spændinger, står der i analysen.

Omvendt har præsident Putin forud for dagens besøg beskyldt vestlige lande for at "destabilisere" Balkan, beretter BBC.

Opkalder kirke efter Putin

Serbien byder i forvejen på både en brændevin, en landsby og flere caféer, der er opkaldt efter Ruslands præsident Putin. En kirke er også på vej i den serbiske landsby Banstol, beretter nyhedsbureauet AP, der har besøgt initiativtageren bag kirken.

- Kirken har fået det uofficielle navn: Putins kirke, fordi Putin er symbol på et nyt, oprejst Rusland. Et Rusland, som serbere er begyndt at tro på igen, siger Branko Simonovic.

Trods nogles forkærlighed for Rusland og den fælles fortid er især den yngre del af befolkningen af den overbevisning, at Serbiens fremtid ligger i Europa, siger Christian Axboe Nielsen.

- Når det gælder det økonomiske, så ved serberne, at det er fra EU og vesteuropæisk side, at der kommer smør på brødet.

Facebook
Twitter