Broulykker på stribe: Fem kollaps på fem år

Motorvejsbroen i Genova er langt fra den eneste bro, der er styrtet sammen de seneste år.

Redningsmandskab har siden i går kæmpet for at finde overlevende efter bro-kollapset i Genova. (Foto: STEFANO RELLANDINI © Scanpix)

Den italienske ingeniør Riccardo Morandis 50 år gamle bygningsværk i Genova er langt fra det eneste, som de seneste år er faldet sammen og givet anledning til skarp kritik af ustabile konstruktioner og manglende vedligeholdelser i Italien.

For de knap 100 meter af den lange motorvejsbro, der i går kollapsede og foreløbig har kostet mindst 39 mennesker livet, er bare en ulykke i en længere række af sammenstyrtede aldrende broer, ramper og viadukter, der har kostet menneskeliv og forårsaget store skader.

Morandi-broen er femte store ulykke siden 2014. Herunder følger en kort oversigt over andre lignende brokollaps i Italien.

Juli 2014

Flere biler var på vejen, da en viadukt ved Petrulla i Sicilien, på strækningen mellem Ravanusa og Licata, kollapsede, og vejbanerne bukkede helt sammen.

En undersøgelse viste senere, at kollapset skyldtes en strukturel fejl i de forspændt armerede betonbjælker, som understøttede broen, og at armeringen lod til at være ramt af korrosion.

Kollapset skete fra en højde på fire meter, og ingen blev alvorligt såret. Kun et halvt år senere brød en anden viadukt nær Palermo sammen - knap en uge efter, den var blevet indviet.

Oktober 2016

En person blev dræbt og flere andre såret, da en motorvejsbro kollapsede under en mere end 100 ton tung lastbil på SS-36 strækningen mellem Milano og Lecco.

Motorvejen mellem Milan og Lecco, hvor vejbroen faldt sammen. (Foto: FABRIZIO CUSA)

Ifølge flere lokale medier havde selskabet Anas, der var ansvarlig for at drive motorvejsstrækningen, kort forinden bedt myndighederne om at få lov til at lukke broen af, da der var opdaget tydelige sprækker i strukturen.

Men myndighederne tøvede, og i mellemtiden bukkede broen under for den lastbil, der var givet særlig tilladelse til at køre med ekstra tung vægt.

En udvidet kriminalefterforskning er stadig i dag i gang for at få placeret det endelige ansvar for kollapset.

Marts 2017

Et ægtepar mistede livet, da en vejbro på motorvejen A14, der løber langs kyststrækningen ved Adriaterhavet, bukkede under og kollapsede.

To personer mistede livet, da en lukket bro på grund af en konstruktionsfejl styrtede ned på motorvej A14 på den italienske østkyst. (Foto: POLICE PRESS OFFICE HANDOUT)

Broen var lukket for trafik på grund af vedligeholdelse, da den faldt ned på motorvejen mellem Ancona og Loreto.

Tre vejarbejdere blev såret, og en kriminalefterforskning er blevet iværksat. Ligesom i Genova er det selskabet Autostrade per l'Italia, der står for at drive den del af strækningen.

Ifølge selskabet skyldtes kollapset en fejl i den midlertidige struktur, der skulle støtte den lukkede vejbro, som var ved at blive udvidet med en tredje bane.

April 2017

Kun ved et mindre mirakel slipper to politifolk fra at blive fanget under den motorvejsrampe, der falder sammen ved Fossano i det nordlige Italien.

Politifolkene var på rutinemæssig kontrol, men nåede at høre konstruktionen give efter og undslap, mens patruljevognen blev kvast under betonen.

  • I den italienske provins Cuneo undslap to politifolk med alt held den sammenstyrtede rampe. (Foto: LaPresse/Marco Alpozzi © LaPresse)
  • Foto LaPresse - Marco Alpozzi 18 04 2017 Fossano - Cuneo ( Italia) Cronaca Crolla un ponte della tangenziale di Fossano, in provincia di Cuneo, rimane schiacciata una macchina dei Carabinieri. Nessuna vittima Nella foto: il luogo del crollo Photo LaPresse - Marco Alpozzi April 18, 2017 Fossano - Cuneo ( Italy) News A bridge collapses in Fossano, in the province of Cuneo, In the pic: the site of the collapse (Foto: LaPresse/Marco Alpozzi © LaPresse)
1 / 2

Brokonstruktionen blev færdigbygget i 1990'erne, og flere undersøgelseskommissioner er blevet nedsat for at opklare, hvordan den efter to årtier ikke længere er i stand til at være bærende.

Ikke overraskende affødte kollapset stærke politiske reaktioner, hvor blandt andet provinspræsident i Piemonte, Sergio Chiamparino, krævede, at selskabet Anas skulle foretage sikkerhedstjek af alle deres konstruktioner i området for at undgå en lignende ulykke.

Også den nuværende indenrigsminister og Lega-leder, Matteo Salvini, krævede handling og skrev blandt andet på Twitter, at "det er på tide, at dem, der begår fejl, havner i fængsel".

Kilder: Il Giorno, La Stampa, BBC og Corriere della Serra, Giornale di Sicilia, Repubblica

Facebook
Twitter