Brugerbetaling holder svenske patienter væk

I Sverige koster det 150 kroner at besøge lægen. Det kan være en af forklaringerne på, at danskerne går dobbelt så meget til lægen som svenskerne.

Danskerne sidder i lægens venteværelse dobbelt så mange gange som svenskerne. Men det koster altså også svenskerne 150 kroner hver gang de kommer. (arkivfoto)

I Sverige koster det cirka 150 svenske kroner, hver gang man går til sin praktiserende læge, og det kan være en af grundene til, at danskerne går dobbelt så ofte til lægen som svenskerne.

- Der er meget lidt forskning på området, men det, der er, viser, at brugerbetaling har en effekt på efterspørgslen, siger sundhedsøkonom Jakob Hansen fra Dansk Sundhedsinstitut.

Kan ikke sammenlignes

Regeringens Budgetredegørelse viser, at danskerne i gennemsnit opsøger lægen 7,5 gange årligt, mens svenskerne kun gør det tre gange årligt. Men Jakob Hansen er på forhånd kritisk overfor at sammenligne to meget forskellige systemer.

- At sammenligne det svenske sundhedssystem med det danske er som at sammenligne æbler og pærer, forklarer Jakob Hansen.

Helt andet system

I Sverige er der kun få privatpraktiserende læger. I stedet skal syge borgere opsøge deres lokale sundhedscenter. På centret bliver patienten ikke modtaget af en læge, men af en sygeplejerske. Lægen bliver først tilkaldt, hvis sygeplejersken vurderer, at det er nødvendigt.

- I Sverige er det svært at få kontakt med en læge, så hvis man sammenligner antallet af lægekontakter i Sverige med herhjemme, så er det klart, at der er meget færre lægekontakter i Sverige, siger Jakob Hansen.

Direkte på sygehus

De svenske patienter kan også uden videre henvende sig på hospitalet. De skal ikke visiteres som i Danmark. Det koster blot 300 kroner.

I Danmark har politikerne i flere år arbejdet på at få flere sundhedsopgaver flyttet fra hospitalerne og over til de praktiserende læger, hvor det trods alt er billigere.

- Jeg mener, at vi med vores system faktisk har formået at presse flere patienter over til de praktiserende læger, i stedet for at de skal opsøge dyre speciallæger på sygehusene, siger Jakob Hansen.

Facebook
Twitter